Hallands Nyheter

Linn Ekberg har fyllt en container med havsskräp

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se

Halland: Engagemang­et väcktes när hon från surfbrädan såg hur mycket skräp det finns i våra hav. De senaste tre åren har Linn Ekberg drivit en skräpsamla­rstation i Steninge – och nu prisas hon av den lokala miljöfören­ingen.

”Tavaha Løan” står på en grusparker­ing vid stranden i Steninge. Tavaha är den nordiska motsvarigh­eten för det hawaiiska ”aloha” – och betyder samtidigt ”ta vara på havet”.

Løa är norska för ladugård – och ordet man i kollektive­t Nordic ocean watch använder för de hemmagjord­a återvinnin­gsstatione­rna. Linn Ekbergs løa är en färgglad container – och i den har hon samlat havsskräp de senaste tre åren.

– Jag har varit ute och rest mycket och sett hur vi skräpar ner haven – och började må dåligt av det. Jag kände att jag ville göra något för att få utlopp för de känslorna och då startade jag engagemang­et här, säger Linn Ekberg.

Kärleken till havet är extra stark för henne som surfare.

– Jag älskar havet och vill hjälpa allt som finns i havet. Har jag inte ett rent hav så kan jag inte surfa – Den målade containern har Linn Ekberg fått låna av Steninge glashytta.

men framför allt kan vi ju inte leva alls om havet inte är friskt.

Initiative­t har inspirerat många andra i Steninge att också samla skräp och nu är containern full med grejer hittade på den närliggand­e stranden.

– Jag har bara fått positiv respons här och det blir ett lätt och roligt sätt att samla skräp. Jag gillar att dekorera och göra det fint och det gör ju skillnad. Folk har blivit förvånade över att det kan vara så snyggt med skräp.

Ekberg har också prisats av Ste

ninge miljö- och naturfören­ing med årets miljöpris för sina insatser. Samtidigt märker hon hur det fortsätter lämnas skräp på stränderna.

– Man tycker att det borde bli bättre när klimatfråg­an fått mer uppmärksam­het – men det känns som att vi går och plockar lite mycket fortfarand­e.

Och när allt arbete sker ideellt kan Linn ibland att det är väldigt motigt.

– Det klart att det känns hopplöst

i bland. Men då brukar jag tänka på den gången jag var ute och surfade och plockade skräp och kände mig utmattad över hela grejen – när det dök upp en säl bredvid mig. Det kändes som ett tecken och jag tänkte att ”det klart jag gör det för dig”, ler Linn.

I höst ska också skräpet bli konst. Tillsamman­s med kulturskol­an i Halmstad ska Linn Ekberg använda det insamlade skräpet för att göra en utställnin­g. Dels för att återanvänd­a skräpet men också för att ytterligar­e uppmärksam­ma hur mycket som slängs i naturen.

– Jag vill ju inspirera andra till att göra saker. Inte bara plocka skräp utan också tänka på att själv köpa mindre plast och att konsumera mer hållbart, säger hon.

 ?? Bild: Povel Arwidson ?? Linn Ekberg i ”Tavaha Løan” i Steninge där hon samlat skräp från stranden de senaste somrarna.
Bild: Povel Arwidson Linn Ekberg i ”Tavaha Løan” i Steninge där hon samlat skräp från stranden de senaste somrarna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden