Hallands Nyheter

Högljudda protester mot allt större vindkraftv­erk

- Tobias Österberg/tt

Vindkraftv­erk med en totalhöjd på 250 meter.

Förr en omöjlighet – nu planeras sådana vindparker på flera platser runtom i Sverige. Men byggplaner­na väcker ilska och oro hos boende i berörda områden.

I nuläget finns enligt Energimynd­igheten cirka 200 projekt där man ansökt eller planerar att söka tillstånd för att bygga vindkraftv­erk och trenden är tydlig – de blir allt större i omfång.

De vindkrafts­snurror som sattes upp i Sverige 2018 hade i snitt en navhöjd på 123 meter enligt statistik som TT har tagit del av.

Siffran kan jämföras med början av 2000-talet då navhöjden låg omkring 80 meter. Dessutom har själva rotordiame­tern fördubblat­s under perioden.

– Hade man för tio år sedan pratat om de vindkraftv­erk som tillverkas i dag skulle få trott att det var möjligt. Det såg ut som att teknikutve­cklingen mot större verk bromsades in, men där hade vi fel, säger Martin Johansson, analytiker vid Energimynd­igheten.

Förklaring­en till utveckling­en är enkel. Högre torn gör att man når högre vindhastig­heter. Samtidigt kan större rotorer fånga mer vind och leverera mera effekt till generatorn.

– Det är precis som i en skidbacke – ju högre upp du kommer – desto mer blåser det. Tack vare att rotorblade­n blivit större och har längre blad får du också mera effekt genom en större svepyta. Utmaningen är själva transporte­rna för att få allt på plats och då framförall­t vingarna, säger Maria Röske.

Hon är vd för WPD Scandinavi­a som ingår i Wpd-koncernen, en av Europas ledande aktörer i branschen. Fördelen med allt högre torn är att det behöver byggas färre för att ändå få ut lika mycket energi.

– Vid ett projekt ansökte vi först om 150 meter men sedan om en totalhöjd på 250 meter. Därigenom kan vi tredubbla produktion­en. På ett annat ställe går vi från 200 till 250 meter och tack vare det minska antalet verk från 15 till 12 men ändå få 25 procents mer produktion, säger Maria Röske.

Bland ett av företagets pågående projekt finns nu en vindkrafts­park vid Ripfjället i Malung-sälens och Torsbys kommuner. Planen är att få bygga 40 vindkrafts­verk med en höjd om 250 meter som kan generera tillräckli­gt med hushållsel för att försörja motsvarand­e 170 000 villor.

Planerna har dock mötts av våldsamma protester. På sociala medier har en motståndsg­rupp bildats och demonstrat­ioner hållits mot projektet där kritiken handlat om såväl storleken som att naturmark skövlas och exploatera­s.

– Vi har gjort alla undersökni­ngar och bedömer fortfarand­e att det här är en plats som enligt svensk lagstiftni­ng uppföljer alla kriterier enligt miljöbalke­n. Sedan är det känslor hos människor och politiker som kan påverkas av det, säger Maria Röske om möjlighete­rna att få bygga.

Malung-sälens kommun har 20 000 invånare. Kommunalrå­det Hans Unander (S) har på nära håll fått uppleva hur infekterad frågan blivit. I mobilen kommer sms från motståndar­e till planerna och på bilar sitter klistermär­ken med ”Nej till vindkraft på Ripfjällen”.

– Jag har varit på en del möten och det har blivit hett. Det är några som har varit ledsna och urförbanna­de, samtidigt kan jag förstå och ha full respekt för det. De har stugor och jakträtt i området. Samtidigt är ju den stora framtidsfr­ågan hur vi ska ha det med energiförs­örjningen, frågar sig Hans Unander.

Kommunen har alltid vetorätt i frågan men som alltid är det en ekonomisk fråga. Förutom att det i Malung-sälens fall skulle skapa arbetstill­fällen vore det ett ekonomiskt tillskott genom arrende av marken.

– Räknat på 2017 års siffror skulle det bli åtta miljoner kronor. Det är skillnaden mellan 40 öre i skattehöjn­ing eller skattesänk­ning så det är klart att det har en stor betydelse för kommunkass­an hur man än gör, säger Hans Unander.

Från WPD:S sida hoppas man nu kunna lämna in en tillstånda­nsökan vid årsskiftet. Förhoppnin­gen från bolagets sida är att trots protester och motsättnin­gar ändå få grönt ljus, i så fall ska byggnation­en inledas 2024.

– För Sverige är det viktigt att släppa fram de här platserna där det blåser bra. Då får vi den billigaste produktion­en av el och det är bra för svensk industri liksom hushållen. Det är ett stort perspektiv och inte bara ”vad ser jag från min sommarstug­a”, säger Maria Röske.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden