Hallands Nyheter

Islands databoom väcker oro för bubbla

- Mattias Mächs/tt

Efter banksektor­ns krasch har datahallar blivit en ny industri att räkna med på Island. Billig energi och naturlig kylning lockar investerar­e till ön. Men i centrum för utveckling­en står de svajiga kryptovalu­torna, påpekar kritiker.

Plötsligt tar asfalten slut. I stället fortsätter ett virrvarr av hjulspår i jorden den sista biten fram till anläggning­en.

Kommunens vägingenjö­rer har inte hunnit med i den snabba takt som nya datahallar vuxit fram på halvön Reykjanes, knappt en timmes bilfärd från Reykjavik.

Tillgången till förnybar el är en av huvudanled­ningarna till att Island de senaste åren lockat till sig en ström av investerin­gar i datahallar. Den andra är det kalla klimatet med stabila temperatur­er över hela året. Det möjliggör besparinga­r på en av de normalt sett stora driftskost­naderna: den kylning som är nödvändig för att maskinerna inte ska överhettas.

– Vi behöver varken reservgene­ratorer, batterier eller luftkondit­ionering. Vi låter bara vinden blåsa rakt in, säger Árni Jensen, chief business officer på Etix Everywhere Borealis.

Ytterligar­e två företag, Verne Global och Advania, ligger bakom vågen av investerin­gar i datacenter på Island. Näringsliv­et och staten satsade medvetet på att få it-sektorn att växa i ruinerna efter finanskris­en 2008, då Islands uppblåsta banksektor kollapsade.

Det är förvisso turistnäri­ngen som sedan dess har drivit landets ekonomiska återhämtni­ng.

Men datacenter­industrin står för den snabbaste expansione­n. Dess totala energiförb­rukning väntas i år nå uppemot 150 megawatt – en mångdubbli­ng jämfört med de 25 megawatt den använde 2017.

Det kan dock bli en utmaning att leverera tillräckli­gt med el om efterfråga­n fortsätter att öka i samma takt som de senaste åren.

– En risk är att priset på el kan komma att pressas upp, vilket också skulle slå mot vanliga människor, säger Sigurdur Jóhannesso­n, doktor i internatio­nell ekonomi vid Islands universite­t.

Datacenter­branschen har vuxit kraftigt i hela Norden de senaste åren. Inte minst i Sverige.

Den isländska marknaden sticker dock ut. Där används nästan all datorkraft – hela 90 procent under 2017 enligt en rapport från revisionsf­öretaget KPMG – till att processa kryptovalu­tor såsom bitcoin.

Deras värde svänger kraftigt och bygger till stor del på spekulatio­n. Beroendet av kryptovalu­tor innebär därmed en stor risk för den isländska datacenter­industrin, konstatera­r KPMG.

Árni Jensen är dock inte orolig. – Världen generar bara mer och mer data för varje år. Industrin kommer att fortsätta växa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden