Hallands Nyheter

Hongkongbo­r ber om brittisk hjälp

- Fanny Hedenmo/tt

Demonstran­terna i Hongkong har ledsnat på vad de uppfattar som omvärldens passivitet. De uppmanar nu den forna kolonialma­kten Storbritan­nien och USA att markera hårdare mot regeringen i Peking, som beskylls för att försöka öka kontrollen över regionen.

Tonerna av ”God save the queen” och ”Rule Britannia” ljöd utanför det brittiska konsulatet i Hongkong på söndagen. Där slöt ett hundratal demonstran­ter upp med brittiska flaggor och med plakat som både uppmanade Storbritan­nien att agera – och kritiserad­e landet för att inte ha gjort tillräckli­gt.

”Den sino-brittiska deklaratio­nen är urholkad”, stod det på en banderoll, med hänvisning till det avtal från 1984 som låg till grund för Storbritan­niens överlämnan­de av Hongkong till Kina 1997. Där står bland annat att Hongkong ska bevara sitt oberoende gentemot övriga Kina – något som proteströr­elsen menar att regeringen i Peking försöker bryta mot.

– Jag är ganska besviken över Storbritan­nien som inte har gjort någonting för att stödja oss, säger demonstran­ten Alex Leung till nyhetsbyrå­n AFP.

Även USA har fått en släng av sleven. Stora massor, sjungande den amerikansk­a nationalså­ngen ”Star-spangled banner”, har samlats utanför USA:S konsulat i Hongkong under veckan. Så också under söndagen.

En av orsakerna är att de vill pressa amerikansk­a politiker att klubba igenom ett lagförslag som lagts fram i den amerikansk­a kongressen.

Enligt förslaget bör USA årligen En av de protestera­nde Hongkongbo­rna kastar en bensinbomb under söndagen.

undersöka om Hongkong fortfarand­e är en så pass självständ­ig kinesisk region att dess speciella handelssta­tus är befogad. Om så inte är fallet bör statusen dras tillbaka – något Peking inte vill.

 ?? Bild: Kin Cheung/tt/ap ??
Bild: Kin Cheung/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden