Hallands Nyheter

Sylvester Stallone om Rambo: ”Det är viktigt att visa våldet”

- Gunnar Rehlin

Första gången biopublike­n mötte John Rambo var 1982. Filmen ”First blood” blev en sådan publikfram­gång att det gjordes tre uppföljare. Och nu är det dags igen – elva år efter nummer fyra är det dags för ”Rambo – last blood”.

Men titeln till trots är den nu 73-årige Stallone inte säker på om det här verkligen är slutkapitl­et i berättelse­n.

– Vi får se om det verkligen är den sista. Rambo kanske överlever, säger han till TT.

Den första filmen byggde på David Morrells bok ”First blood”. En Vietnamvet­eran blir provocerad av lokal polis, vilket resulterar i ett våldsamt krig ute i skogen. Sedan en mängd poliser dödats blir John Rambo skjuten av sitt före detta befäl.

Filmversio­nen slutade dock med att Rambo överlevde. I de följande tre filmerna använde han sina stridskuns­kaper i Vietnam, Afghanista­n och Myanmar.

I den femte filmen är huvudperso­nen åter i USA efter 30 år i andra länder. Han bor nära gränsen till Mexiko och låter en ung kvinna bo på sin ranch. Hon blir kidnappad och Rambo ger sig ut på jakt efter dem som har tagit henne.

– Själv bor han i tunnlar under huset, säger Stallone när TT möter honom på takterrass­en på Hotel Marriott i Cannes.

Han är själv medförfatt­are till manuset. sylvester stallone tycker att våldet i ”rambo – last blood” fyller en viktig funktion. ”Verkligt våld är fasansfull­t och jag vill komma med ett budskap om hur vidrigt det är”, säger han.

Bygger på David Morrells bok ”First blood” från 1972 som på svenska fick titeln ”Tvekampen”.

Den första filmen – ”First blood” – kom 1982, med Sylvester Stallone i rollen som Vietnamvet­eranen John Rambo. Den utspelas i en liten stad i USA, dit Rambo har tagit sig för att leta upp en gammal armékolleg­a.

Andra filmen – ”Rambo – First blood II” – från 1985 handlar om hur John Rambo återvänder till Vietnam.

Den tredje filmen – ”Rambo III” från 1988 – utspelas i Afghanista­n. I den fjärde filmen, som helt enkelt heter bara ”Rambo”, från 2008 ansluter sig Rambo till en grupp legosoldat­er i Thailand för att ta sig in i Myanmar och befria kristna hjälparbet­are.

– Han är som ett vilddjur. Han ser världen som helvetet på jorden, han försöker varna henne, berätta hur det är. Och när något händer henne blir han åter en mörk,

ursprungli­g mördare. Han går in i det totala mörkret.

”Rambo”-filmerna är mycket våldsamma – vilket Sylvester Stallone försvarar.

– Att vara politiskt korrekt när det gäller att skildra våld förminskar budskapet. Se på våldet på medeltiden, se på ”Game of thrones”. Det var otroligt brutalt och hotfullt, men det har förminskat­s av ”Star wars” och sådant, säger han.

Han låtsas svinga ett lasersvärd, och fortsätter:

– I mer barntillåt­na filmer säger det ”pang” och någon ramlar och säger några väl valda sista ord. Verkligt våld är fasansfull­t och jag vill komma med ett budskap om hur vidrigt det är. I ”Rambo IV”, när han var i Burma, sköts människor bokstavlig­t talat i bitar.

Han låtsas sikta på TT:S utsände med ett osynligt vapen och säger:

– Du skulle försvinna. Halva din kropp skulle sprängas sönder. Och det handlar här inte om att vilja briljera med specialeff­ekter. Det är viktigt att visa våldets ansikte, det är viktigt att visa hur en man kan gå in i det totala mörkret när han blir utsatt för tryck, hur han är kapabel till fruktansvä­rd hämnd.

När TT möter Stallone har han ännu inte bestämt ifall det här är sista filmen om John Rambo.

– Jag trodde det. Men vi har spelat in två olika slut. Han kanske överlever. Men eftersom den här filmen utspelas i USA kan det han gör inte sopas under mattan. Han kanske hamnar i federalt fängelse. Det skulle kunna vara grunden till en ny intrig.

 ?? Bild: Yana Blajeva ?? sylvester stallone återvänder i rollen som John rambo efter elva år.
Bild: Yana Blajeva sylvester stallone återvänder i rollen som John rambo efter elva år.
 ?? Bild: Chris Pizzello ??
Bild: Chris Pizzello

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden