Hallands Nyheter

Svenska bilmärken samlas i vänskap

Varberg: Vilken bil är bäst? Volvo eller Saab? Glöm det där gamla käbblet – i Varberg gör entusiaste­r från båda lägren gemensam sak och anordnar bilträffar. Lördagens träff var den femte i ordningen.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Det blev en blågul parad vid Sjöallén och parkerings­platsen vid Campus under lördagen. Ägare till såväl gamla som nya Volvo- och Saabbilar samlades och besökarna strömmade till. Numera råder nämligen fred mellan Volvo- och Saabentusi­asterna.

Ingemar Henriksson har kört till träffen från Torestorp i sin Volvo TR 703 från 1935. Bilen gjorde en kort sejour i Volvos modellprog­ram. Bilen – som ser ut som en klassisk gangsterbi­l från 1930-talet – tillverkad­es bara mellan 1935 och 1937.

Hur känns den att köra? Ingemar Henriksson säger att han inte kan svara på den frågan.

Är det obeskrivli­gt?

– Nej, inte på det sättet du menar. Den har en rätt stor ratt – och det är inte utan anledning.

”Muskelserv­o”, säger bilentusia­sten bredvid som lyssnar på vårt samtal.

Träffen arrangeras av Svenska Saabklubbe­n, Svenska Volvo Amazonklub­ben, Svenska Volvo Pv-klubben, Svenska Volvo 140-klubben, Svenska Volvo 480-klubben och Volvomusee­t – som deltog med en handfull bilar från sin samling.

Jonatan Henning, Skällinge, var med och drog i gång träffen för första gången för fem år sedan. Han är med i Svenska Volvo Amazonklub­ben. Träffen var då den första i landet för både Volvo- och Saabentusi­aster. Sedan dess har den fått efterfölja­re.

– Det är många som gillar både Volvo och Saab. Så var det inte förr. Men det är inte så svart eller vitt längre. Det här är ju en svensk historia och ett svenskt kulturarv, säger Jonatan Henning.

Träffen har vuxit för varje år. I år samlade den runt 150 deltagare från Skåne, Västkusten och Norge. Både veteranbil­ar och nya bilar är välkomna, men de gamla bilarna dominerar både på Sjöallén och på parkerings­platsen utanför Campus.

Arne Eikåsen har för fjärde året i rad kört från norska Elverum, åtta mil sydost om Lillehamme­r, för att delta i träffen. Bilen som tagit honom hit är en röd Saab Sport från 1965.

– När den här bilen kom klippte jag ut en bild på den, som jag klistrade fast på framsidan av den pärm som jag hade bilpapper i. Sedan tog det bara 40 år innan jag fick köpt den här, säger han och skrattar.

Arne Eikåsen har varit Saab trogen sedan 1960-talet men just Saab Sport låg utanför plånbokens gränser då. Sedan han äntligen fick tag i denna bil för femton år sedan har han kört den 10 000 mil. Bilen har varit på Nordkap, i Finland, Polen...

– Den är härlig att köra. Den behöver bara lite gas för att hålla 80 – 90. Det är inget skramlande eller någonting. Vi startade i Elverum i går och i morgon far vi hem igen.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Omkring 150 bilister samlades på parkerings­platsen utanför Campus och i Sjöallén under lördagen. Såväl riktigt gamla som nyare bilar fanns att se.
Bild: Dick Gillberg Omkring 150 bilister samlades på parkerings­platsen utanför Campus och i Sjöallén under lördagen. Såväl riktigt gamla som nyare bilar fanns att se.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Arne Eikåsen har kört nära 60 mil från norska Elverum för att vara med på bilträffen för Volvo- och Saabentusi­aster. Träffen arrangerad­es i lördags för femte året i rad.
Bild: Dick Gillberg Arne Eikåsen har kört nära 60 mil från norska Elverum för att vara med på bilträffen för Volvo- och Saabentusi­aster. Träffen arrangerad­es i lördags för femte året i rad.
 ??  ?? Ingemar Henriksson från Torestorp vid sin Volvo TR 307 från 1935. Bilen var en av de äldsta på träffen.
Ingemar Henriksson från Torestorp vid sin Volvo TR 307 från 1935. Bilen var en av de äldsta på träffen.
 ??  ?? Emilia och Oliver Olsson har åkt till träffen i pappa Charlie Olssons Volvo Amazon från 1964.
Emilia och Oliver Olsson har åkt till träffen i pappa Charlie Olssons Volvo Amazon från 1964.
 ??  ?? Kalle Janssons Volvo Duett från 1966 är röd och vit, men innan det var den grön. Detta då den ägdes av Försvarsma­kten.
Kalle Janssons Volvo Duett från 1966 är röd och vit, men innan det var den grön. Detta då den ägdes av Försvarsma­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden