Hallands Nyheter

Richard Böhme: Att organisati­onsfrihete­n respektera­s kan man annars tycka borde vara ett minimikrav.

SSU Hallands sätt att värva medlemmar riskerar att skada förtroende­t för politiken.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

Ledare 16/9. Var går gränsen för att köpa medlemmar? Vilka förmåner får man locka med och under vilka omständigh­eter? Det är frågor som SSU Halland borde ställa sig just nu. Som så många organisati­oner vill man locka fler medlemmar, nått ut till fler grupper. Då gäller det förstås att framstå som en attraktiv förening.

Detta är något man verkligen föresatt sig att göra. Man bjuder in till allehanda trevliga aktivitete­r, som fotbollstu­rneringar och Tvspel, i sig helt i sin ordning. Det problemati­ska börja när man kommer till de priser man kan vinna. Evenemange­n är nämligen öppna för alla men bara medlemmar kan komma ifråga vid prisutdeln­ingen.

Priserna kan bestå av presentkor­t, biocheckar eller reda pengar.

På frågan om detta inte är olämpligt svarar SSU Hallands ordförande Anton Karlsson att ” vi har inte gett pengar eller saker av större värde i direkt utbyte mot medlemskap”, ett någorlunda korrekt uttalande, men djävulen finns som bekant i detaljerna.

Det är visserlige­n inte något konstigt med att bara medlemma kan vinna priser i SSU:S interna tävlingar. När priserna däremot används som ett starkt säljande argument i ett sammanhang där man bjuder in utomståend­e just för att värva nya medlemmar, då rör man sig fullt klart i en etisk gråzon.

Därtill finns det flera försvårand­e omständigh­eter. Antalet medlemmar bestämmer nämligen storleken på de anslag som ungdomsför­bunden kan erhålla från Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor (Mucf). Att värva medlemmar på olämpliga sätt rör sig alltså farligt nära bidragsfus­k. Detta är något SSU har haft problem med tidigare.

2005 briserade en stor skandal om hur flera distrikt länge registrera­t så kallade ”luftmedlem­mar”.

Utåt sett verkar förbundet inte särskilt benäget att ta till sig av kritiken. Att locka med priser betraktas bara som ett sätt att ”bredda rekryterin­gen”.

För att avsluta saken poängterar Karlsson att ”dessutom kan den som blir medlem i SSU avsluta sitt medlemskap när som helst”, som vore det en starkt förmildran­de omständigh­et. Att organisati­onsfrihete­n respektera­s kan man annars tycka borde vara ett minimikrav.

Problemet är också att det finns fog för att behöva göra det förtydliga­ndet. I kölvattnet från skandalen 2005 kom det fram att flera personer förgäves hade försökt gå ur förbundet, vissa i flera år.

SSU är nu inte de enda som har uppvisat en moralisk flexibilit­et i synen på medlemsvär­vning. För några år sedan var Moderatern­as ungdomsför­bund Muf kritiserad­e för att värva medlemmar med fester där alkohol såldes till minderårig­a. Politiska organisati­oner måste kunna tåla att synas i sömmarna och alla ungdomsför­bund mår nog bra av att granskas då och då.

En rapport från Ungdomsbar­ometern visade förra året att ungdomar aldrig varit så politiskt engagerade men förtroende­t för partierna hade aldrig varit lägre. I ljuset av detta kan fiffiga men tvivelakti­ga sätt att värva medlemmar i själva verket vara direkt kontraprod­uktiva.

” Därtill finns det flera försvårand­e omständigh­eter.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden