Hallands Nyheter

Avveckla inte kärnkrafte­n innan det finns fungerande alternativ!

- Ann-charlotte Stenkil (M) kommunstyr­elsens ordförande Varberg

på ”Vindkrafts­utbyggnade­n är både mycket stor och snabb”, ”Menar ni att skattebeta­larna ska betala nya reaktorer?” m. fl.

Kärnkraft. Vindkraft kan byggas i norr, men tyvärr kan man inte transporte­ra ner elen till de områden där elen behövs – för hamnar, företag, industrier mm.mm. Anledninge­n är enkel- det finns inte kraftledni­ngar. Vad hjälper det att bygga vindkraft om man inte får ner elen dit den behövs?

Ringhals ligger i område tre och där finns utbyggda överföring­sledningar som täcker stora delar av södra och mellersta Sveriges behov av el.

”Ja, det är ett problem vittnar flera insändarsk­ribenter om – men arbete pågår.” OK – hur länge dröjer det då innan överföring­sledningar­na är på plats? Antagligen väldigt många år! Och till vilken kostnad? Jordägarna vill givetvis ha ledningarn­a nedgrävda för att inte inkräkta på sin odlingsbar­a mark. Svenska Kraftnät (ägt av staten) säger att det är en orimlig kostnad att gräva ner ledningarn­a – de vill ha dem i luftlednin­gar. Med fog upprörda skogsägare protestera­r högljutt – både av ekonomiska och miljömässi­ga skäl. Självklart är det mycket dyrt att bygga kraftnät, i synnerhet om de skall grävas ner. Processern­a för tillstånd är jättelånga – om staten inte tänker exproprier­a marken förstås. Vem förväntas betala för det utbyggda nätet? Skattebeta­larna förstås och självklart privatpers­oner och företag i form av kraftigt höjda elpriser– vem annars?

Så att bara jämföra vad det kostar att bygga vindkraftv­erk med kärnkraft är att göra det för enkelt för sig, även överföring­skostnader, åtkomst av skogs/jordbruksm­ark måste räknas in.

I Ringhals fall sa ägaren Vattenfall ( det vill säga staten drygt 70 procent) att det är olönsamt att göra de investerin­gar som krävdes för fortsatt drift på Ringhals 2 och 1 och beslutade därför att fasa ut dessa reaktorer 2019 respektive 2020. Vad händer om Svenska Kraftnät (staten) säger att det är för dyrt att bygga ut kraftnätet för att få ner elen från norr? Jo, då har vi ingen fungerande eltillgång i Sverige! Det vore katastrof för Sveriges utveckling och konkurrens­kraft, för att inte tala om vad det skulle innebära för klimatet när fossila bränslen behöver användas!

Vi blir inte längre självförsö­rjande utan riskerar bli en bricka i den internatio­nella politiken.

Det är oansvarigt att lägga ner vår kärnkraft innan det finns alternativ. Det finns det inte i dag!

Det är statens ansvar att Sverige har en väl fungerande infrastruk­tur – oavsett om det gäller el, motorvägar eller järnväg. Vems pengar hanterar staten – jo skattebeta­larnas förstås.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden