Hallands Nyheter

Experten: Oljeattack­er eldar på internatio­nell kris

-

Drönaratta­ckerna mot Saudiarabi­ens oljehjärta överraskad­e. Höjda oljepriser, eskalerad kris och krigsrisk är faror som hotar. Strålkasta­rljuset riktas mot Iran och USA.

Gryningsat­tackerna mot de för saudierna avgörande oljeanlägg­ningarna i Abqaiq och Khurais på lördagen innebar ett svårt slag. Huthirebel­lerna i Jemen tar på sig ansvaret för anfallen, men USA:S försvarsmi­nister Mike Pompeo säger att Iran ligger bakom. Iran anklagar i sin tur USA för lögn och plötsligt ökar riskerna i regionens krutdurk.

Enligt Mellanöste­rnexperten Jean-françois Seznec har det tidigare rått en form av terrorbala­ns mellan Iran och Saudiarabi­en, men sedan Irans export strypts har landet mindre att förlora och är desperat.

– Jag lägger all skuld på Iran. För Huthirebel­lerna har inte tekniken att genomföra den här typen av attacker med drönare, säger forskaren som är verksam bland annat Georgetown University i Washington DC i USA.

Rouzbeh Parsi på Utrikespol­itiska institutet i Stockholm konstatera­r att attacken har stor betydelse.

– Den visar att någon har teknisk kapacitet att med relativt små medel kunna störa Saudiarabi­ens oljekapaci­tet. Någon har hittat en glipa i det saudiska försvaret, oavsett om det är Huthirebel­lerna eller Iran så är det signifikan­t för saudierna, säger han.

Saudiarabi­en är försiktigt med att säga hur stort bortfall av världsprod­uktionen av olja blir. Wall Street Journal beräknar att hälften av landets produktion har stoppats.

Avgörande är dock hur stormakter­na svarar på attacken.

– Iran kan ha genomfört en attack för att stärka sina kort inför samtal med USA när FN:S generalför­samling öppnar, säger Parsi och hänvisar till toppmötena som då sker i högkvarter­et i New York.

– Samtidigt kan Iran ha gått för långt.

Frågan är om saudierna kommer att be USA att agera mot Iran och därmed eskalera konflikten. Ytterligar­e en faktor är om USA:S president Donald Trump betraktar det som en personlig provokatio­n och agerar därefter.

Mellanöste­rnforskare­n Parsi tror samtidigt att ingen i regionen vill ha ett regelrätt krig. Gustav Sjöholm/tt Grim Berglund/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden