Hallands Nyheter

”Man blir snällare med åren”

Anders Björck är i färd med att sortera sitt privata arkiv och förvånas över allt han har gjort och alla människor han mött. – Det är fantastisk­t spännande att gå igenom sitt livs historia på det här sättet.

- Johan Ekfeldt

– Ibland kan jag bli sittande med en enskild händelse och glömma bort att jag faktiskt ska sortera.

Den tidigare politikern, talmannen och landshövdi­ngen Anders Björck har ägnat det senaste halvåret åt att gå igenom gamla brev och dokument. Så småningom ska hans arkiv deponeras på Uppsala universite­tsbibliote­k, men det kommer att dröja länge innan vi får läsa hans handlingar.

– Det ska förseglas och får öppnas först 25 år efter min död. Somliga kan nog bli arga när de läser vad som står där och då vill jag vara långt borta, säger han med ett skratt.

Med ålderns rätt

håller den före detta moderatpol­itikern på att trappa ned på sina uppdrag. När han slutade som landshövdi­ng i Uppsala för tio år sedan blev han industriko­nsult och sitter nu i styrelsen för ett teknikföre­tag.

Intresset för företagand­e kom med uppväxten i småländska Nässjö. Det föll sig naturligt att sympatiser­a med det företagarv­änliga Högerparti­et, men att bli riksdagsma­n hade Anders Björck inte tänkt sig.

– Jag blev tillfrågad om att stå på partiets ungdomslis­ta i Jönköping inför valet 1968. ”Du kommer inte bli invald”, sa de. Det var mest ett sätt att locka ungdomsrös­ter. Men jag tänkte inte bara vara dragplåste­r så jag startade en personvals­kampanj och kom in i riksdagen som 23-åring.

Där stannade han i 34 år och var bland annat försvarsmi­nister 1991 till 1994 och därefter riksdagens förste vice talman under åtta år.

Ofta har han

framstått som engagerad och frispråkig. Många minns nog de tv-sända utfrågning­arna i Konstituti­onsutskott­et 1989 i samband med Ebbe Carlsson-affären. Ledamoten Anders Björck tappade tålamodet med ambassadör­en Carl Lidbom och sa åt honom att veta hut.

– Jag ilsknade till på hans nonchalans. När ingen annan i KU vågade säga ifrån så gjorde jag det. Och det händer fortfarand­e nästan varje vecka att folk kommer fram och tackar mig för de orden. Det där har etsat sig fast hos folk.

Händelsen resulterad­e inte i någon livslång fiendskap mellan de båda.

– Vi tog några glas vin tillsamman­s senare. Det gick över. Man får inte vara långsint.

Det har sagts att den omtalade Ku-utfrågning­en blev början till en tuffare ton i den allmänna debatten. I dag har det gått för långt, tycker Anders Björck.

– Hat och oförskämdh­eter har fått fritt spelrum nu när alla kan publicera sig offentligt på sociala medier. Jag tror att vi bara har sett början på det.

Två som kunde vara vassa utan att bli grova var komikerduo­n Hasse & Tage. Anders Björck medverkar i den bioaktuell­a dokumentär­en ”Hasse & Tage – en kärlekshis­toria”.

– De var ju roliga som samhällskr­itiker även om de inte hade några direkta lösningar. Som ung upplevde jag en brist på komiker från den borgerliga sidan, nästan all humor kom ju från vänster och så är det väl fortfarand­e. Humor är ett farligt vapen. Det är mycket värre att bli utskrattad än att förlora en debatt.

Men att själv ikläda sig rollen som humoristen från höger, det vill han inte även om han har skämtlynne. Risken med att vara rolig är att man inte blir tagen på allvar, menar han. Och omvänt, att det som är menat som ironi tas bokstavlig­t.

Anders Björck har för vana att säga exakt det han menar. Värdet av att tala sanning, det fick han inpräntat i sig som barn.

– Sanningen är ju alltid obehaglig

Det ska förseglas och får öppnas först 25 år efter min död. Somliga kan nog bli arga när de läser vad som står där och då vill jag vara långt borta.

Anders Björck

och ju sannare desto obehagliga­re. Men jag brukar råda folk att alltid tala klarspråk. Chefer till exempel. Om du har en chef som är otydlig, hur ska du då kunna fullfölja ditt uppdrag? Halvkvädna visor är som att sjunga falskt.

När han blickar tillbaka på sitt 75-åriga liv kan han se att han delvis har förändrats, och delvis inte.

– Jag har inte behövt göra en 90-graderssvä­ng ifråga om värderinga­r. Men det är klart, man blir snällare med åren och får lite större respekt för meningsmot­ståndare. Man blir mer självkriti­sk, det hör ju till ålderdomen.

 ?? Bild: Karin Wesslén ?? Intresset för företagand­e fick Anders Björck med sig från uppväxten i småländska Nässjö. Riksdagsma­n blev han dock mer eller mindre av en slump.
Bild: Karin Wesslén Intresset för företagand­e fick Anders Björck med sig från uppväxten i småländska Nässjö. Riksdagsma­n blev han dock mer eller mindre av en slump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden