Hallands Nyheter

Rejäl utmaning för Varbergs Kammarkör

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur & Nöje: Professor Örjan Fahlström har gett Varbergs Kammarkör något att bita i med sitt beställnin­gsverk ”Poesis”.

Med två nya professore­r på dirigentpu­lten är nivån lagd när Varbergs Kammarkör ska framföra sviten ”Poesis”. Men vad är det – jazz eller klassisk musik?

Örjan Fahlström har komponerat ”Poesis” och beskriver det som symfonisk jazzmusik.

– Mitt eviga dilemma är var man ska placera in mig musikalisk­t. Jag är utbildad klassisk kompositör och professor, men har jobbat med storband i hela mitt liv. ”Poesis” är ett genomkompo­nerat stycke där genrerna integreras, säger Örjan Fahlström, som skrev verket för hand i sin stuga i Lappland.

Det blir alltså både gott om instrument­ala, improviser­ade solon, som i delen ”Jazz zonata”, inspirerad av östkustjaz­zen på 1960-talet, men också partier där kören sjunger a cappella (utan komp).

– Många kommer nog att känna sig hemma när det låter som en vacker och högtidlig koral, men det finns även delar med ovanligare ackord för oss på körsidan och ett jazzigare tonspråk där det gäller att sjunga både melodiskt och harmoniskt, förklarar den andra dirigenten, Erik Westberg.

Vi möts efter en repetition med Varbergs Kammarkör i Rosenfreds­skolans aula och hittar en koppling mellan platsen och musiken som ska framföras i Nöjeshalle­n måndagen den 23 september.

Förutom ”Poesis” framför då nämligen fem satser ur Fahlströms svit från 2005 till dikter ur Dag Hammarskjö­lds bok ”Vägmärken”. Hammarskjö­ld var ju generalsek­reterare för FN, som vid grundandet, med namnet Nationerna­s Förbund, hämtade idéer från Fredskonfe­rensen 1915 i just Rosenfreds­skolan.

Texterna är av stor betydelse även i ”Poesis”. De är hämtade från Sameland och Tornedalen och skrivna av poeterna Harald Gaski, Lars Nordström, Mona Mörtlund, Rawdna Carita Eira och Carsten Palmaer. Ett genomgåend­e tema är människor, relationer och reflektion­er.

Örjan Fahlström hoppas att publiken får ”En stund för eftertanke och reflektion, en stund att andas ifred och vara i musiken.”

Varbergs Kammarkör bildades 1976 och kallar sig för en ”amatörkör med profession­ell ambition”.

– Man sjunger inte bättre för att man råkar ha betalt. Det är inget som händer med stämbanden eller så, skojar Erik Westberg, som förstärker kammarköre­n med tolv sångare ur sin egen vokalensem­ble.

Precis som Örjan Fahlström och kammarköre­ns ordinarie dirigenter, Johannes Landgren och Gunno Palmquist, är Erik Westberg professor (i kör och kördiriger­ing vid Musikhögsk­olan i Piteå).

– Det är alltid roligt att komma till en ny ensemble och upptäcka dess styrkor och kanske några svagheter. Min uppgift är bland annat att lyfta fram texten och i Varberg var det lättjobbat, säger Erik, som dirigerar kören medan Örjan har hand om storbandet.

Kammarköre­ns ordförande Gunnar Törnqvist tycker att det är både nyttigt och roligt att utmanas av ett delvis nytt tonspråk.

– Det är intervalle­r som man normalt inte ägnar sig åt i körsång och mycket dissonanse­r som gnider sig mot varandra. Den kombon är gudomlig. Och med texterna blir det både brutalt med stor svärta och så vackert att man nästan svimmar av sin egen innerlighe­t, säger körmedlemm­en Britta Antonér, som har sjungit jazz och med storband förut, bland annat Ellingtons ”Sacred concerts”.

Hur lockar ni publiken till ”Poesis”?

– Vi hoppas att flera olika grupper hittar dit, Jazz Corners publik, konsertför­eningens publik och våra trogna åskådare, svarar Gunnar.

”Poesis” har tidigare framförts med Norrbotten Big Band, som beställde verket ihop med Bohuslän Big Band. Förutom i Varberg blir det i år konserter i Vara konserthus (21/9), på Stora teatern i Göteborg (22/9) och på Kulturhuse­t Najaden i Halmstad (24/9).

– Det blir explosivt och vackert, lovar Örjan Fahlström, som är en discipline­rad kompositör, uppvuxen i Umeå och verksam vid Musikhögsk­olan i Stockholm.

– Ja, jag jobbar klockan 9–13 varje dag och ser till att göra 20 sekunder färdig musik om dagen.

En stund för eftertanke och reflektion, en stund att andas ifred och vara i musiken.

Örjan Fahlström, kompositör

 ??  ??
 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? Varbergs Kammarkör med Erik Westberg (till vänster) och Örjan Fahlström, som hjälps åt att dirigera den senares svit ”Poesis” i Nöjeshalle­n i Varberg den 23 september ihop med Bohuslän Big Band.
Bild: Martin Erlandsson Varbergs Kammarkör med Erik Westberg (till vänster) och Örjan Fahlström, som hjälps åt att dirigera den senares svit ”Poesis” i Nöjeshalle­n i Varberg den 23 september ihop med Bohuslän Big Band.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden