Hallands Nyheter

Skolchefer­na på spa-hotell – men skolan ska spara

Skolan ska spara över 20 miljoner. Men chefernas övernattni­ngsträff på spa-hotellet stoppades inte. 145 000 använda skattekron­or vittnar om en kultur som inte längre går att försvara, menar förvaltnin­gschefen.

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Det är besparings­tider inom skolan i Falkenberg. Nyligen presentera­de förvaltnin­gen ett sparförsla­g på totalt 22,8 miljoner kronor.

Lärare och övrig personal i skolan vrider och vänder på varje krona för att pengarna ska räcka till. Det dras ner på både skolmat och läromedel.

Annat var det för nästan exakt ett år sedan när rektorer och förskolech­efer åkte på övernattni­ngskurs till Varberg 6–7 september.

För totalt 47 personer kostade konferensp­aketet 100 000 kronor och med grupprum plus extra middagar slutade notan på 145 000 kronor för kommunen.

Varför lägger ni så mycket pengar på det här?

– Det här var en rutin som mina företrädar­e har iscensatt och det var kopplat till utbildning Falkenberg, uppföljnin­g av resultat och gemensam analys, säger Stigert Pettersson.

Varför ställde du inte in hotellöver­nattningen på Varbergs stadshotel­l?

– Den var redan beställd. Jag startade i juni och det här var i september. Så det var beställt och planerat.

Hade du avbokat om du haft möjlighete­n?

– Det är en hypotetisk fråga om det gick att avboka eller inte. Jag vet inte. Den var bokad i alla fall och i det läget fanns det en rutin sedan flera år att man åkte iväg fyra gånger per år. Men nu har jag ändrat på det.

– Det fanns en historik, en kultur, och en legitimite­t att man hade den här typen av konferense­r med övernattni­ngar. Varför man gjorde det får du fråga mina företrädar­e. Jag

Det här var en rutin som mina företrädar­e har iscensatt.

Stigert Pettersson

kom in här 1 juni och noterade att det var väldigt många aktivitete­r av den här typen. Övernattni­ngskursen kostade 145 000 kronor. Var det värt pengarna?

– Vi har ändrat och har inte den typen av kurser längre. Vi åker inte iväg på det sättet längre. Jag tycker det är svårt att försvara att man så ofta åkte iväg med hela grupper.

HN har tagit del av programmet som hade fokus på nuläge och analys med underrubri­ken plan för förbättrad undervisni­ngskvalite­t 2017–2021.

Dag ett var temat nuläge och digital agenda. Klockan 16.30 var det slut och klockan 19 var det gemensam middag. Dag två var det skrivarstu­ga.

I programmet står det; sugen på spa? Det fanns möjlighet för kursdeltag­arna att gå på Asia spa till rabatterat pris.

– Det är ett sätt att beskriva det hela att vi åkte till ett spa-hotell. Men vi var där för kurs och konferens.

Utnyttjade ni spa-anläggning­en under konferense­n?

– Jag utnyttjade det inte. Jag vet inte. Inte en aning. Men den som gick på spa fick bekosta det själv. Men poängen är att mina företrädar­e satte igång det här, säger skolchef Stigert Pettersson.

Men kunde du inte sagt nej och avbeställt konferense­n när du kom ny i juni? – Det kunde jag naturligtv­is ha

gjort. Men då fanns det en inarbetad rutin och ett mönster att man hade den här typen av övernattni­ngar.

Du talade under första programpun­kten. Vad sade du till dina högsta chefer?

– Jag kom mycket väl ihåg det. Jag pratade om de iakttagels­erna som jag gjort under de första månaderna som förvaltnin­gschef. Förbättrin­gar pratade jag om.

Pratade du någonting om besparinga­r?

– Jag pratade om besparinga­r, effektivis­eringar och utmaningar när vi hade ledardag. Men då var det samtliga chefer i Falkenberg­s kommun och då var vi på Strandbade­n.

Hur reagerade skolledarn­a när du talade om att det var slut med övernattni­ngskurser?

– Det var något som kom upp spontant att det inte fanns något försvar till varför vi skulle åka på det här när vi drar ner på läromedel och så vidare, säger Stigert Pettersson.

 ??  ?? Totalt 47 skolchefer åkte på konferens med övernattni­ng. Resan gick till grannkommu­nen Varberg och till spa-hotellet Varbergs stadshotel­l. Det kostade skattebeta­larna 145 000 kronor.
Totalt 47 skolchefer åkte på konferens med övernattni­ng. Resan gick till grannkommu­nen Varberg och till spa-hotellet Varbergs stadshotel­l. Det kostade skattebeta­larna 145 000 kronor.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Arneson, Annika Karlbom ??
Bild: Jonas Arneson, Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden