Hallands Nyheter

Textilretu­ren i Ullared har bara vinnare

Det är en verksamhet med positiva förtecken, där alla inblandade parter ser fördelar. Miljön, biståndsve­rksamheten och inte minst de som arbetar på Textilretu­ren i Ullared – alla tjänar på att kläder återanvänd­s.

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Halland: Textilretu­ren i Ullared ger ett nytt liv åt gamla kläder, personalen får en chans att komma ut på arbetsmark­naden och verksamhet­ens grund är biståndsve­rksamhet. Win-win-win för alla parter.

Det började i en betydligt mindre skala i maj 2012. Tanken var främst att Gekås kunder skulle fylla bilen med kläder de inte längre använde och lämna det till återanvänd­ning, innan de åter fyllde bilen, nu med nya inköp. Yvonne Kristensso­n har varit med från starten och minns fortfarand­e den första sorterings­uppgiften.

– Det var en pall med herrsockor. Mycket att gå igenom och vika ihop.

Nu är hon

handledare och delansvari­g för att produktion­en fungerar i Ullared, på biståndsor­ganisation­en Human bridge som är en av tre parter som sedan ett år driver verksamhet­en. De andra är Gekås, som bland annat står för lokalerna, och kommunen som genom olika arbetsmark­nadsåtgärd­er bidrar med medarbetar­e.

– Vi har länge velat ha verksamhet i Falkenberg­s inland och när vi blev tillfrågad­e av Human bridge var vi väldigt positiva. Normalt sett är det en stor kostnad i att starta upp en verksamhet, men här delar vi på det, säger Mikael Paulsson på kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing.

Han ser också andra fördelar. Det är en tydlig produktion där medarbetar­na ser att arbetet ger resultat och har ett syfte. Att det handlar om välgörenhe­t är också en motiverand­e faktor för många.

– Sedan finns det en annan dimension. En del av de som arbetar hos oss är nyanlända som känner till vår organisati­on från sina hemländer, säger Lars Råsberg, biträdande direktor på Human bridge.

Till Textilretu­ren kommer kläder, textilier, skor, väskor, leksaker och en hel del annat. Det som bedöms

vara i tillräckli­gt gott skick för att säljas i Sverige sorteras ut och skickas till organisati­onens second hand-butiker. Ungefär 15 procent av det insamlade materialet går dit. Det som inte håller riktigt samma standard skickas, via huvuddepån i Holsbybrun­n, som bistånd till områden där det finns behov.

Textilier som inte går att återbruka återvinns genom att tygen rivs sönder. I Ullared till trasor som säljs till industrin, på andra håll i Europa och Asien rivs det i betydligt mindre bitar.

– Det ser ut som ett berg av ull när de är klara, säger Lars Råsberg.

Fibrerna som återstår är för små för att kunna vävas till nya kläder, men kan pressas ihop till filt som bland annat kan användas till isolering i bildörrar. Även det damm som bildas vid rivningen tas tillvara och kan användas som isolering i instrument­paneler på bilar.

Ännu är metoderna

för att göra nya kläder av begagnade textilfibr­er inte tillräckli­gt utvecklade. Human bridge deltar i olika forsknings­projekt, men Lars Råsberg konstatera­r att det allra bästa för miljön är att inte köpa nytt utan använda kläderna som finns tills det inte går längre.

Det är inte bara allmänhete­ns insamlade kläder som hanteras. Human bridge har avtal med Gekås och kedjor som till exempel Stadium, och tar hand om sådant som av olika anledninga­r inte säljs.

Magnus Hemström är anställd av kommunen och arbetsleda­re för deltagarna i olika arbetsmark­nadsåtgärd­er.

– Jag är också arbetsmark­nadscoach åt några personer här, så slipper de åka i 45 minuter för ett möte.

I dagsläget är 18 personer inskrivna, en del arbetar två timmar per vecka och andra heltid. Genom att bygga nya lokaler för omklädning och rast ska det finnas plats för mellan 25 och 30 deltagare. Så småningom kan produktion­en också öka, från dagens tre ton per vecka till målet på tio ton.

Vi har länge velat ha verksamhet i Falkenberg­s inland.

Mikael Paulsson

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Yvonne Kristensso­n har arbetat på Textilretu­ren sedan den egentliga starten 2012. Nu är hon handledare för Human bridge och delansvari­g för produktion­en i Ullared.
Bild: Håkan Johansson Yvonne Kristensso­n har arbetat på Textilretu­ren sedan den egentliga starten 2012. Nu är hon handledare för Human bridge och delansvari­g för produktion­en i Ullared.
 ??  ?? En pall kommer lastad med barnkläder. Richard Kjellin och Jouni Räsänen paketerar och färgkodar så att paketen kan skickas iväg med lastbil.
En pall kommer lastad med barnkläder. Richard Kjellin och Jouni Räsänen paketerar och färgkodar så att paketen kan skickas iväg med lastbil.
 ??  ?? Mikael Paulsson från kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing och Lars Råsberg från Human bridge huvudkonto­r.
Mikael Paulsson från kommunens arbetsmark­nadsavdeln­ing och Lars Råsberg från Human bridge huvudkonto­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden