Hallands Nyheter

Halländska harar drabbade av harpest

- Erika Arnadottir erika.arnadottir@hn.se 010-471 51 82

Halland: Två fall av harpest har rapportera­ts i Halland. Sjukdomen smittar mellan djur och människor och kan i allvarliga­re fall leda till lunginflam­mation.

Länsstyrel­sen i Halland gick på onsdagen ut med att man funnit två fall av harpest i länet, i Älvsered i Falkenberg­s kommun och i Holm i Halmstads kommun.

Den smittsamma sjukdomen orsakas av en bakterie och sprids vanligen till människor genom myggbett.

Sjukdomen är vanligare i norra delarna av Sverige, men enligt länsveteri­när Christa von Limburg-stirum upptäcks fler och fler fall av harpest i Halland.

– Nu försöker vi kartlägga om det är vanligare i något specifikt område, men de två fall vi fått in är ganska långt ifrån varandra, säger hon.

Feber och huvudvärk kan vara tecken på att man som människa har drabbats av harpest, men det gör också att sjukdomen lätt misstas för influensa.

– Vi hade ett fall i Holm för ett antal år sedan, där en man hittade en död hare som han grävde ned. Han blev sedan väldigt sjuk och fick lunginflam­mation. Och att det var just i Holm gör att man blir lite eftertänks­am, säger Christa von Limburg-stirum.

Är det så att man hittar en död hare är det viktigt att man inte tar i djuret.

– Låt den vara och ring gärna till Statens veterinärm­edicinska anstalt eller till oss på länsstyrel­sen och berätta var den hittades, säger Christa von Limburg-stirum.

– Har man hund med sig ska man inte låta den gå fram. Hundar blir inte lätt smittade men den kan slicka på haren och föra över smittan genom att slicka på sin husse eller matte, säger hon.

Ska man ut i skogen rekommende­rar Christa von Limburg-stirum att man försöker täcka sig och använda myggmedel.

– Om man blir biten av en mygga som bär på smittan blir det ofta en lite större bula. Lymfkörtel­n kan svullna upp och får man influensal­iknande symptom ska man söka sig till en vårdcentra­l, säger hon.

Sjukdomen syns inte utvändigt på exempelvis harar. Däremot kan det finnas vita bölder i lever, njurar och mjälte som tyder på harpest.

– Det värsta är om man andas in sjukdomen och får in det i lungorna. Det kan hända en jägare som öppnar upp en sjuk hare, då kan man få en allvarliga­re lunginflam­mation. Men man måste stå väldigt nära då, säger Christa von Limburg-stirum.

Även andra gnagare som sork och möss kan bära på sjukdomen. Harpest behandlas med antibiotik­a.

– Och om du en gång har fått infektione­n har du livslång immuniseri­ng, säger Christa von Limburg-stirum.

 ??  ??
 ?? Bild: Michael Probst ?? Harpest ger på människor influensal­iknande symptom, som feber och huvudvärk. Hararna dör.
Bild: Michael Probst Harpest ger på människor influensal­iknande symptom, som feber och huvudvärk. Hararna dör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden