Hallands Nyheter

Gastronomi­skt sällskap delade ut fin utmärkelse

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se

Skrea: Villa Littorin i Skrea backe har tilldelats en fin utmärkelse av ett internatio­nellt gastronomi­skt sällskap, grundat på 1200-talet.

11 september förknippas kanske mest med katastrofe­r efter terrorista­ttackerna mot USA 2001. Men för Villa Littorin blev det raka motsatsen då restaurang­en sedan 11 september i år är medlem i Chaîne des Rôtisseurs. Ett gastronomi­skt sällskap som värnar om god mat, goda drycker och matbordets kultur.

Det finns över hela världen med dryga 25 000 medlemmar och skapades ursprungli­gen i Frankrike 1248 av kung Ludvig IX. Tore Wretman tog sällskapet till Sverige 1959 och medlemmarn­a finns huvudsakli­gen i de tre storstäder­na.

– Vi hade en bokning på dem i slutet av april och de tyckte att vi höll måttet som man ska ha. Efter den sittningen hörde de av sig och undrade om vi ville vara med. Ett krav är att ha en utbildad sommelier som jag är, berättar Susanne Svensson på Villa Littorin.

Handbollst­ränaren ”Bengt ”Bengan” Johansson från Halmstad är med i sällskapet­s styrelse och var på plats i Skrea backe.

Men det var ordförande Carl Wachtmeist­er som dubbade Susanne till medlem.

– Egentligen brukar man åka upp till Stockholm för att bli dubbad. Men jag hade inte tid och då kom de hit i stället. Det var en ritual med svärd och grejer, nästan som ett ordensälls­kap.

Förutom ett ståtligt band att hänga runt halsen överlämnad­es en plakett som ska sättas på utsidan av Villa Littorin.

– Då kan gästerna se att vi valts ut och tillhör Chaîne des Rôtisseurs. Det är lite som White Guide eller Guide Michelin. Något som höjer vår status och det tycker vi är väldigt trevligt, säger Susanne Svensson.

 ?? Bild: Privat ?? Sommelier Susanne Svensson på Villa Littorin dubbades till medlem av Chaîne des Rôtisseurs.
Bild: Privat Sommelier Susanne Svensson på Villa Littorin dubbades till medlem av Chaîne des Rôtisseurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden