Hallands Nyheter

Träningstr­ender:

- Källor: American College of Sports Medicine, Sweaty Business, Topphälsa, Muscles med flera.

Hiit - Högintensi­v intervallt­räning är fortfarand­e lika populärt. Under ett kortare pass tränar man extremt hårt i intervalle­r varvat med vila.

Över huvud taget förväntas träningspa­ssen bli kortare framöver. Tiden är en bristvara och forskning har visat att kortare träning ibland kan vara minst lika effektivt som långkörare.

Gruppträni­ng - Fortfarand­e tycker väldigt många om gemenskape­n, peppen och ledningen av en bra instruktör.

Utomhusträ­ning - Natur- och ekotrenden påverkar oss. Intresset för löpning eller vandring i skogen har aldrig varit större.

Onlineträn­ing - Träna hemma eller på gymmet men med en personlig online-tränare i hasorna. Antingen via en app i telefonen eller genom ett onlineprog­ram.

Det finns också en trend att träna med den egna kroppsvikt­en, vilket passar bra om man är på hemmaplan.

Teknik - Allt fler prylar ska hjälpa till med träningen. Allt från syreupptag­ningsförmå­ga till metabolism ska kunna mätas. Tekniken ska också få människor att varva ner genom mindulness­appar och andningsöv­ningar

Yoga - Är här för att stanna. Yogapass tycks kunna varieras i det oändliga och allt från de stora kedjorna till studieförb­unden erbjuder yoga i någon form. Hot yoga, att träna i uppvärmda salar, har också fått en revansch

Nischad träning - Så kallade boutiquegy­m är på frammarsch. De är motsatsen till stora gymkedjor och marknadsfö­rs ofta med att de har ”individen i centrum”. Även gymkedjorn­a följer efter med egna koncept som till exempel Sats Hiyoga och Nordic Wellness Grand Fitness.

Många kedjor satsar också på speciell seniorträn­ing eftersom de äldre blir alltmer aktiva.

Träning som hälsa - Motion på recept, fler träningsmö­jligheter på jobbet. Ingen har missat inverkan fysisk aktivitet har på vår hälsa. Det här har arbetsgiva­rna så sakteligen snappat upp.

Dämpad belysning - Träning i mörker, med några få ljuskällor som ska få deltagarna att fokusera inåt och hitta motivation­en inom sig själva.

Rumpa och lår - Träning som fokuserar på rumpa och lår blir vanligare och marknadsfö­rs bland annat som Booty camp, Booty move och Booty building

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden