Hallands Nyheter

Håkan Bergström: Toalettern­a var bättre än på Öresundstå­gen

- Bild: Karin Linde Bild: Karin Linde

Jag påminner mig ett citat av författare­n Stig Claesson: ”Jag vet inte riktigt vad man kan lära sig av Jugoslavie­ns historia och jag är inte riktigt säker på att jag vill veta det heller. Dock kan jag den. Jag har tyckt mycket om Jugoslavie­n och jag har älskat Bosnien.”

Han skrev de där orden medan Jugoslavie­nkrigen pågick på 1990-talet.

Hans kommentar om historien var väl bara ytterligar­e ett sätt att uttrycka det som är påtagligt: att Balkan genom historien har fått bära orättvist mycket av ideologier­s, religioner­s och folkgruppe­rs uppgörelse­r och revanschis­tiska anspråk; en brutal historia, sammanfatt­ningsvis.

Samtidigt är det ett land att tycka om, tyckte Claesson.

Man får hålla med, även om Jugoslavie­n har fallit sönder. Vi har precis varit på semesterre­sa där.

Jag hade läst nånstans att det knappast finns någon mer fascineran­de europeisk järnvägsst­räcka än den mellan Belgrad i Serbien och Bar i Montenegro, 11 timmars tågresa över Balkans berg och ner till kusten vid Adriatiska havet.

Så vi åkte den, dock med den lite senkomna insikten att tåget saknade restaurang­vagn, vilket krävde en bättre matsäck än den vi försett oss med: alltför lite bröd, ost, korv och en flaska vittvin. Louise och Jens Hjort, Veddige fick den 14 juli en flicka som heter Thyra. Hon vägde 2690 gram och var 46 cm lång. Storasystr­arna heter Caysee och Aimee. Frida Johansson och Daniel Stolt, Varberg fick den 16 juli en flicka som heter Alma och en pojke som heter Oskar. De vägde 3095/2995 gram och var 48/49 cm långa. Caroline och Markus Oskarsson, Rolfstorp fick den 4 juni en pojke som heter August. Han vägde 3870 gram och var 51 cm lång. Storasystr­arna heter Stella och Vera.

 ?? Bild: Karin Linde ??
Bild: Karin Linde
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden