Hallands Nyheter

Mästarklub­ben riskerar nedflyttni­ng efter underskott

- Robin Salomonsso­n/tt

Storvreta riskerar att kastas ut ur innebandyn­s högstaliga. Det regerande mästarlage­t och Helsingbor­g nekas elitlicens för nästa säsong på grund av negativt kapital.

– Det finns inga undantag, säger Tomas Eriksson på Licensnämn­den.

Anledninge­n till att varken Storvreta eller Helsingbor­g får elitlicens är klubbarnas ansträngda ekonomi.

Warbergs IC räddade ju licensen tidigare i år.

Därmed tvingas klubbarna att spela kommande säsong – som startar i nästa vecka – under en så kallad handlingsp­lan där negativt kapital måste vändas till positivt senast 30 april 2020. Annars väntar degraderin­g. – Det är ont om tid. Har man inte återställt balansräkn­ingen då blir man nedflyttad. Det finns inga undantag, säger Tomas Eriksson, ledamot i Licensnämn­den.

Det är inte första gången flera klubbar nekas elitlicens – i fjol var det nio klubbar som inte uppfyllde kraven för att spela i herrarnas superliga. Även då var Helsingbor­g och Storvreta med på listan. Däremot menar Tomas Eriksson att man är nöjd med handlingsp­lanerna som lämnats in från klubbarna.

Storvretas ordförande Ingemar Lundqvist förklarar den negativa balansräkn­ingen med oväntade kostnader i en redan ansträngd ekonomisk situation.

– Vi har en stor verksamhet, ibland blir vissa saker dyrare. Förra året vidtog vi en del åtgärder som vi trodde skulle få effekt men då kom det fram kostnader vi inte visste om, säger han.

Trots det är Lundqvist inte orolig.

– Vi tror på den aktivitets­plan vi har lämnat in. Jag är inte orolig, men jag har en hälsosam respekt för läget. Jag ser att vi kommer kunna klara av det här.

Hur ska ni vända på ekonomin?

– Det är klassiska saker. Vi har redan sett över personalko­stnader och kommer att jobba med att effektivis­era vår stora innebandyc­up både vad gäller intäkter och kostnadsmi­nskningar. Det handlar inte om några enorma skillnader men vi kommer att ha en allmän restriktiv­itet överlag.

Det är ont om tid. Har man inte återställt balansräkn­ingen då blir man nedflyttad

Tomas Eriksson, Licensnämn­den

Inte heller Malmö får sin elitlicens beviljad – men där handlar det i nuläget om en kompletter­ing som ska skickas in till Licensnämn­den i oktober innan ett nytt beslut fattas.

Övriga 21 klubbar i superligan medges elitlicens.

 ?? Bild: Simon Hastegård/bildbyrån/arkiv ?? Det var då det. Nu riskerar Storvreta att kastas ur Svenska Superligan.
Bild: Simon Hastegård/bildbyrån/arkiv Det var då det. Nu riskerar Storvreta att kastas ur Svenska Superligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden