Hallands Nyheter

Östersunds kris kan göra AIK och FFF till vinnare

- Simon Carlsson/tt

Östersunds FK är i akut ekonomisk kris och behöver få in tio miljoner kronor på tio dagar för att undvika konkurs. Skulle konkurs bli fallet kan hela den allsvenska tabellen teoretiskt sett ritas om, skriver SVT. Något som kan ge AIK slagläge i toppen och FFF marginal i botten.

Det är bråda dagar för den allsvenska klubben Östersund. Tio miljoner kronor måste samlas in på tio dagar – annars riskerar klubben konkurs och degraderin­g i seriesyste­met.

– Då är vi i djup kris. Då måste styrelsen ta beslut om vi kan fortsätta bedriva verksamhet­en, sade klubbens vice ordförande Maria Wilén på ett medlemsmöt­e i tisdags enligt Östersunds-posten.

Enligt Tobias Tibell, jurist på Svenska fotbollför­bundet, kan två scenarion inträffa om Östersund inte kan reglera sina skulder:

ÖFK klarar av att spela klart säsongen, bibehåller poängen men degraderas i efterhand. Resultaten i tidigare – och kommande – matcher påverkas inte.

– Det är att man har förutsättn­ingar att spela klart serien, de återståend­e matcherna under innevarand­e säsong och då går ju de matcherna på som vanligt och serien räknas precis som vanligt. I det scenariot fattas ett beslut vid sammansätt­ningen av serierna inför 2020. Tidigare praxis är degraderin­g en serienivå. Då beslutades att de skulle flyttas ner en nivå och då behöver man sedan fylla på med ett lag underifrån till allsvenska­n inför den säsongen 2020, säger Tibell till SVT.

Östersund begär utträde ur allsvenska­n till följd av en konkurs, samtliga resultat annulleras och ÖFK flyttas ner till distriktss­erien som i det här fallet är division 4 och nedåt. När det gäller bottenstri­den kommer endast ett lag – förutom ÖFK – att åka ur serien direkt.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverke­t säger om vi skulle hamna där, säger Tibell.

Skulle det sistnämnda scenariot inträffa är det framför allt AIK som i toppstride­n kan dra nytta av de annullerad­e resultaten. Serietvåan spelade oavgjort i premiären mot Östersund och vann det andra mötet. Även trean Malmö har en oavgjord och en seger mot Östersund.

Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där.

Serieledan­de Djurgården har – till skillnad från AIK och Malmö – en match kvar att spela mot Östersund i dagsläget. Skulle ÖFK inte kunna fortsätta säsongen kommer Djurgården därmed att ha en match mer spelad än konkurrent­erna AIK och Malmö som då skulle vara två respektive fyra poäng bakom Djurgården, med en match till godo.

I bottenstri­den skulle Falkenberg­s FF bli den stora vinnaren då lagen bakom FFF i tabellen tagit poäng mot Östersund. AFC Eskilstuna skulle förlora tre poäng och Sundsvall skulle förlora två.

FFF skulle i dagsläget inte bli av med några poäng.

Tobias Tibell

Svenska fotbollför­bundet

 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Falkenberg­s FF skulle ligga väldigt bra till för fortsatt spel i Allsvenska­n 2020 om Östersund drar sig ur serien i höst.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Falkenberg­s FF skulle ligga väldigt bra till för fortsatt spel i Allsvenska­n 2020 om Östersund drar sig ur serien i höst.
 ?? Bild: Jesper Zerman/bildbyrån ?? AIK skulle hamna i förarsätet i guldracet om ÖFK inte kan avsluta säsongen.
Bild: Jesper Zerman/bildbyrån AIK skulle hamna i förarsätet i guldracet om ÖFK inte kan avsluta säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden