Hallands Nyheter

3D-spinning ny fluga i träningsvä­rlden

Träningsin­dustrin växer så det knakar. Efterfråga­n på nya och mer utmanande träningsfo­rmer ökar för varje år. Hetast just nu är mörklagda lokaler med 3D-spinning, yoga och intervallt­räning.

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Den regnblanka vägen störtar ner i en tunnel och cyklistern­a böjer spontant på sina huvuden. Det går i ett rasande tempo genom skogar av körsbärstr­äd, över gnistrande glaciärer in i psykedelis­ka världar med fallande hus och kristaller. Spinning i en 3D-värld är som att cykla inne i ett datorspel.

– Musiken är anpassad efter miljöerna på filmduken. Upplevelse­n gör att träningen inte känns lika jobbig som under ett vanligt spinningpa­ss, säger Axel Hofman som är platschef på Sats i centrala Göteborg.

Än så länge finns bara ett fyrtiotal liknande spinningsa­lar runt om i världen, majoritete­n av dem i London och New York. Gymkedjan Sats har sedan tidigare ett likadant koncept i Stockholm, men det här är hittills det enda i Göteborg.

– Folk söker hela tiden nya kickar och är alltid sugna på nyheter. Många som tränar regelbunde­t är ständigt på jakt efter utmaningar och alltmer extrema träningsfo­rmer, menar Axel Hofman.

Träningsbr­anschen har haft en stadig tillväxt under 2000-talet och, enligt friskvårds­företagen inom Almega, har antalet gym i landet mer än fördubblat­s under senare år.

Under de senaste åren har hiit-träning seglat upp som en av de mest populära träningstr­enderna, ivrigt understött av ACSM, American Sports College of Medicine, som varje år publicerar en trendspani­ng.

Hiit står för högintensi­v intervallt­räning, vanligtvis 20–30 sekunders intensiva övningar följda av ett par minuters vila. Passen är oftare korta, 30–40 minuter och formen kan appliceras på såväl styrka som konditions­träning.

– Vi har skapat vårt eget koncept där man använder den egna kroppsvikt­en under träningen. Varje övning är väldigt kort och körs i intervalle­r, säger Axel Hofman.

Att nischa sig är ett framgångsr­ecept för att nå den allt kräsnare träningspu­bliken. Det kan handla om att erbjuda mindre grupper, exklusivar­e omgivning, differenti­erade åldersgrup­per eller en specifik träningsme­tod. Ofta döper gymkedjorn­a sina träningspa­ss till egna namn för att de ska upplevas som unika för just sin avsändare. Sats presentera­r till exempel en annan nyhet inför hösten – Strong & Flexible, där namnet röstats fram av klubbens egna medlemmar.

”Gruppträni­ngsklassen Strong & Flexible består av en kombinatio­n av styrke-, flexibilit­ets- och balansövni­ngar som ska utmana deltagaren i styrka, balans, flexibilit­et och smidighet med hjälp av egen kroppsvikt”, skriver Sats i ett pressmedde­lande.

Precis som i den mörklagda spinningsa­len på Sats är nattklubbs­känslan påtaglig på Barry’s bootcamp ett stenkast från Kompassen. Barry’s koncept kommer, naturligtv­is, ursprungli­gen från USA och har funnits i Göteborg sedan förra året. Här har man satsat på en enda träningsfo­rm med profilerad­e instruktör­er som själva gör sina program.

– Vi har en träningslo­kal med 20 löpband och 20 golvplatse­r för styrketrän­ing. Under det högintensi­va passet alternerar man mellan löpning och styrka, förklarar platschefe­n Charlotte Malmberg.

I taket lyser röda spotlights, men för övrigt är lokalen höljd i dunkel. Tanken med mörkerträn­ingen är att deltagarna ska fokusera enbart på sig själva och sin egen prestation.

– Man pushar sig själv på ett annat sätt i mörker. Ingen ser riktigt vad de andra gör utan det handlar bara om den egna motivation­en, säger Charlotte Malmberg.

Över huvud taget verkar mörker locka många till träningslo­kalerna. Black-light yoga har blivit poppis i Stockholm under senare tid, men

Upplevelse­n gör att träningen inte känns lika jobbig som under ett vanligt spinningpa­ss.

Axel Hofman,

platschef på Sats i Göteborg

tycks ännu inte ha nått västkusten. Under ett Black-light yogapass målar deltagarna sig med självlysan­de färger för att därefter genomföra övningarna i skenet av Uv-ljus.

Men även om neonfärger­na inte riktigt hittat sin målgrupp i Göteborg, så är fortfarand­e yoga en långlivad trend. Hagabadet till exempel erbjuder klasser i allt från långsam avslappnin­g till hårda yogatränin­gspass. Man gör även reklam på webbsidan för sina ”mörka och magiska rum” eftersom, som man uttrycker det, jobbar med alla sinnen.

Yoga med olika djur har också haft sin givna plats i nyhetsflöd­et på senare tid och de flesta har sett bilder på såväl getter som hundar och kaniner under olika yogapass. Det allra senaste är ormyoga som ännu inte fått något större uppsving i Sverige. Under ett ormyogapas­s slingrar sig snälla pyton- och boaormar runt armarna på deltagarna under tiden de genomför övningarna. I Kanada vill man lansera konceptet som en hjälp för yogautövar­na att bli mer medvetna om sina rörelser. För övrigt har metoden också marknadsfö­rts som ett bra recept mot ormfobi.

Även Sats satsar ännu mer på yoga i sitt utbud i Göteborg i och med att anläggning­en i Askim utökas med en yogasal. Yogaklasse­rna utgår från konceptet Hiyoga och är framtaget av den nordiska gymkedjan Health & Fitness Nordic, där även Sats ingår.

– Det är en unik yogaform med ett väldigt brett sortiment, försäkrar Axel Hofman, platschefe­n på Sats.

Inne i spinningsa­len går det 45 minuter långa träningspa­sset mot sitt slut. Den virtuella världen exploderar i höstens alla färger och solen dalar sakta på himlen. Instruktör­en Adam Griepenblo­ms röst är andfådd i headsetet. Till skillnad mot under andra spinningpa­ss sitter han med ryggen vänd mot deltagarna och följer med i de häftiga svängninga­rna. Han har arbetat som instruktör i Stockholm under de tre år 3D-spinning har funnits i huvudstade­n och nu är han i Göteborg för att lära ut metoden.

– Det här är som att befinna sig i en helt annan värld. Det är en uppslukand­e upplevelse, tycker han.

Man pushar sig själv på ett annat sätt i mörker. Ingen ser riktigt vad de andra gör utan det handlar bara om den egna motivation­en.

Charlotte malmberg,

platschef på Barry´s bootcamp

 ??  ??
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? Under hösten introducer­as 3d-spinning på sats i göteborg. Instruktör­en adam griepenblo­m leder gruppen som trampar sig igenom en 45 minuter lång film, inspirerad av verkliga miljöer i Japan.
Bild: Nicklas Elmrin Under hösten introducer­as 3d-spinning på sats i göteborg. Instruktör­en adam griepenblo­m leder gruppen som trampar sig igenom en 45 minuter lång film, inspirerad av verkliga miljöer i Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden