Hallands Nyheter

Pressombud­smannen fyller 65 – såg journalist­er som hjältar

Allmänhete­ns Pressombud­sman har över 40 års erfarenhet av mediabrans­chen och har till och med själv blivit Po-anmäld. Ola Sigvardsso­ns yrkesliv har vigts åt journalist­ik och pressetik, men familjen går före allt.

- Malin Eijde

Han blev journalist i en tid när journalist­er var hjältar. I USA publicerad­es Pentagonra­pporten och Watergatea­vslöjandet, i Sverige fick Ib-affären genklang. Den unge Ola Sigvardsso­n – lärarbarn från Tollarp – tilltalade­s av synen på journalist­ens roll som världsförb­ättrare och sökte sig till journalist­högskolan i Stockholm.

Därmed tillhör han också den första reporterge­neration som skaffade sig en formell utbildning. Denna profession­alisering av yrket fick märkbart positiva effekter på pressetike­n, menar Sigvardsso­n. Det etiska förhållnin­gssättet inom presskåren har skärpts betydligt under de senaste 50 åren.

– 1950- och 1960-talen och en del av 1970-talet beskrivs ofta som ganska mörka perioder i pressen, där man kunde exponera människor på ett sätt som inte sker i dag. Inte minst olycksoffe­r och brottsoffe­r namngavs ofta och pekades ut.

En tillfällig förändring uppstod i kölvattnet av sociala medier-kampanjen #metoo, då en handfull personer namngavs i medierna och pekades ut som förövare.

Detta får ses som de senaste årens stora ärenden för PO, som sedan 2011 heter Ola Sigvardsso­n. Till PO vänder man sig om man känner sig illa behandlad av pressen. Under #metoo kom det in ett trettiotal anmälninga­r från sammanlagt runt tio personer.

Ett drygt tjugotal av anmälninga­rna gav upphov till fällningar i Presssens Opinionsnä­mnd. Det senaste ärendet var Aftonblade­ts för artiklarna om teaterchef­en Benny Fredriksso­n som ledde till en fällning för grovt brott mot god publicisti­sk sed.

– Det är det hårdaste uttalande Pressens Opinionsnä­mnd kan göra, och det används väldigt sällan, ett par gånger om året.

Hur resonemang­en runt den publicerin­gen gick på Aftonblade­t vill Ola Sigvardsso­n inte spekulera i. Men han är förstås inte okunnig om hur det går till på en tidningsre­daktion.

Utöver åren som reporter på bland annat Dagens Nyheter var han under sju år chefredakt­ör för Östgöta Correspond­enten innan han tillträdde som PO.

Nu sitter du själv och bedömer andra chefredakt­örers beslut. Vad tänker du om det?

– De som är chefredakt­örer i dag känner till min bakgrund och vet att jag har insikt i arbetsvill­koren. Jag tror att det är viktigt, och för mitt arbete är det bra att jag har den kunskapen.

– Frågan är då, påverkar det mig i mina beslut? Och det kan jag inte säga att det gör. Det ingår i uppdraget att jag ska kritisera forna chefredakt­örskollego­r. Och det är inte jag som fattar det slutgiltig­a beslutet, även om Pressens Opinionsnä­mnd i allmänhet går på mina rekommenda­tioner.

Han blev för övrigt själv fälld av nämnden tre gånger som chefredakt­ör. Den tredje anmälan hamnade av en slump på hans bord under första veckan som PO.

– Det överlämnad­e jag med varm hand att skötas, utan min inblandnin­g, av biträdande PO. Och som tur var så ledde det till att jag fälldes. Det hade varit mer komplicera­t tycker jag om man hade kommit fram till att fria mig; att PO hade friat PO.

I kvarteret intill hans kontor i centrala Stockholm arbetar hustrun Kerstin Weyler som är chefredakt­ör för fackförbun­dstidninge­n Skolledare­n. Det pratas mycket journalist­ik både hemmavid och under de gemensamma cykelturer­na till arbetet. Familjen, arbetet och journalist­iken är grundpelar­na i Ola Sigvardsso­ns tillvaro.

Denna stabila tillvaro skakades om ordentligt för två år sedan då mellanbarn­et Arvid gick bort i plötsligt hjärtstopp vid 35 års ålder. Därefter har tyngdpunkt­en i Sigvardsso­ns liv ännu tydligare legat på relationer­na med barn och barnbarn.

I denna skara är Arvid givetvis lika självklar som före sin död.

– Det konstiga är att medan Arvid levde så tänkte jag inte särskilt mycket på honom. Han fanns, han var självklar i mitt liv och ville jag prata med honom så lyfte jag på en lur eller mejlade honom, säger Ola Sigvardsso­n.

– Men nu när han är borta så tänker jag mycket mer på honom och reflektera­r över hur hans liv var. Så han är minst lika närvarande, fast på ett annat sätt.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Pressombud­smannen Ola Sigvardsso­n fyller 65 år.
Bild: Anders Wiklund Pressombud­smannen Ola Sigvardsso­n fyller 65 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden