Hallands Nyheter

Så behåller du kontakten med naturen

I naturen kan du hämta kraft att möta höstmörkre­t. Omgiven av träd, gräs och buskar behöver du inte agera, reagera, prestera. Författare­n och terapeuten Eva Sanner guidar dig till några enkla övningar i naturvaken­het.

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Det myckna regnandet i augusti får vattnet att forsa ner från fallen ovanför säldammen i Slottsskog­en. På höjden upp mot djurgårdar­na blommar ljungen som ”lingon och mjölk”. Uråldriga ekar vill till himlen.

Eva Sanner är författare och terapeut med inriktning på ekopsykolo­gi. Hon visar några mikromiljö­er som kan fungera för en stunds kravlös, vaken vila i naturen. En glänta – gärna med en klippa eller ett träd som skydd bakom ryggen. Gräs och buskar. En sten att sitta på, en bäck eller stig att följa med blicken. Överblick. Utsikt.

– Platsen behöver inte vara spektakulä­r med höga fjäll och djupa dalar. Det räcker med en bänk i Slottsskog­en som du återvänder till och gör till din, ett ställe där du kan låta tankarna stillna och hjärnan vila. Även i urbana miljöer kan var och en hitta sin plats, men det är bra om den ligger nära. Kanske på väg hem från jobbet eller intill bostaden så att du kan besöka den ofta, säger Eva Sanner.

Slottsskog­en är dock inte hennes egen plats på jorden. För några år sedan förde kärleken henne från Stockholm till Svenshögen utanför Stenungsun­d. Nu är det dit hon längtar när hon längtar hem.

Eva Sanner trodde nog att hon skulle förbli samma stadsbo, fast ute på landet.

– När jag flyttade närmare naturen förändrade­s mitt sätt att tänka. Jag har blivit mer förnöjsam och kan fokusera mindre på vad jag saknar och mer på vad jag är tacksam för, säger hon.

I sin senaste bok, Naturens hemlighet, skriver Eva Sanner om sin by Svenshögen: ”Enligt storstadsm­ått mätt är denna plats alldaglig, ful eller till och med dålig/…/i mina egna ögon bor jag perfekt”. Eva har lärt sig se skönheten i gärdet, bäcken och trädgården utanför sitt hus och gläds åt att känna igen varje krök och knotigt träd längs sin dagliga skogsprome­nad.

Det handlar mycket om anknytning, enligt Eva Sanner. Inom psykologin betonas vikten av att barn har en trygg anknytning till sina vårdnadsha­vare. På samma sätt behöver vi en relation till en plats. Någonstans där vi får vara som vi är, där vi känner oss trygga och inte behöver prestera för att bli godkända och vara värdefulla.

– En trygg anknytning till naturen kan hjälpa oss att hantera utmaningar i livet. Vi kan gå dit med våra vardagspro­blem, få tröst och stöd när vi förlorat någon eller något, och till och med få ordlösa svar på existentie­lla frågor, säger hon.

Naturen kräver inget svar, det är en anledning till att den kan upplevas som så trösterik. Vi behöver inte agera eller reagera när vi hör prasslande löv, porlande vatten eller fågelsång. Forskarna kallar det spontan uppmärksam­het, till skillnad från riktad uppmärksam­het – när vi måste fokusera, planera och organisera för att få vardagsliv­et att fungera. Kort sagt allt det där som kan göra människor stressjuka.

– Men även den som inte blivit sjuk av sin stress har glädje av naturen för att återhämta sig efter intensiva arbetsperi­oder eller en ansträngan­de dag. Vi kan lära oss både tajming, tålamod och vila av naturens lösningar – det går ju inte att skynda sig att slappna av, säger Eva Sanner.

Förutom att hitta sin egen plats förespråka­r Eva Sanner att vi bejakar lite mer vildhet i våra liv. Det kan handla om allt från att välja ett spår vid sidan av stigen i skogen till att då och då stänga av sin mobil.

– Vildhet är att följa sin egen rytm, att äta, sova och älska när man har lust med det. Det kan vara vilt att fråga sig själv om man är på rätt plats när man kommer tillbaka till jobbet. Och naturligtv­is att vara utomhus så mycket som möjligt, det är ju där vildheten bor, säger hon.

Tillbaka till Slottsskog­en och café Azalea. Där säger damen i kassan att hon tycker att det är härligt med hösten, att den är så kravlös. Eva Sanner instämmer.

– Sommaren har peakat och saker tar slut, det blir ett vemod, men samtidigt ett lugn. Genom att prioritera att fortsätta vara ute i naturen kan vi ta med oss en känsla av frihet och rymd. Det kommer alltid en tid i vinter när du kan spika upp de där hyllorna inomhus, säger hon.

En trygg anknytning till naturen kan hjälpa oss att hantera utmaningar i livet. Vi kan gå dit med våra vardagspro­blem, få tröst och stöd när vi förlorat någon eller något.

 ??  ??
 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? Följ med hösten in i en lugnare rytm – när naturen stillnar kan du hitta vila där. ”Städer och spårvagnar finns förstås, men vi är biologiska varelser och våra hjärnor behöver också natur. Oavsett var och hur du bor i landet kan du hitta en egen plats som du kan göra till din vän”, säger Eva Sanner.
Bild: Nicklas Elmrin Följ med hösten in i en lugnare rytm – när naturen stillnar kan du hitta vila där. ”Städer och spårvagnar finns förstås, men vi är biologiska varelser och våra hjärnor behöver också natur. Oavsett var och hur du bor i landet kan du hitta en egen plats som du kan göra till din vän”, säger Eva Sanner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden