Hallands Nyheter

Nu mår Kian bra igen efter frätskador­na

En tidig måndagskvä­ll i april fördes två pojkar till sjukhus efter att de hade kommit i kontakt med en frätande vätska från en petflaska på en skolgård. Händelsen utreds fortfarand­e av polisen, men än finns ingen misstänkt gärningsma­n.

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

När Kian Åström och Fabian Pedersen lekte på skolgården i Tvååker i våras hittade de en petflaska som visade sig innehålla frätande vätska. Kian fick frätskador i ansiktet och hade tur som inte blev blind. Polisen vet ännu inte vem som ställt ut flaskan.

Det var annandag påsk och vännerna Kian Åström, sex år, och Fabian Pedersen, tolv år, besökte Bosgårdssk­olans skolgård i Tvååker.

Under lekstunden fick vännerna syn på en petflaska som låg vid hopphagen.

Flaskan innehöll en vätska med vita klumpar, något som gjorde vännerna nyfikna.

– Fabian öppnade flaskan och hällde ut vätskan och vi rörde i det. Jag skulle lukta på den först, och då fick jag det i ansiktet. Det började stickas, klias och brännas, säger Kian.

Pojkarna förstod snart

att något inte stod rätt till. De skyndade sig hem för att skölja bort den luktfria, frätande vätskan.

Kort därefter fick Kian och Fabian åka in till sjukhuset. Kian behandlade­s med penicillin och penicillin­salva i en vecka för sina frätskador i ansiktet. Fabian kom lindrigt undan och klarade sig utan någon behandling.

– Fabian har ett stort hjärta för Kian, så han har mest varit orolig för honom, säger Fabians mamma Annie Pedersen.

– Händelsen var lite traumatisk för oss alla. Det hade kommit vätska nära ögat, så Kian hade lika gärna kunnat bli blind. Hade han smakat av vätskan hade jag inte haft något barn kvar, säger Magdalena Åström.

Nu har det gått några månader sedan petflaskan hittades av pojkarna på skolgården.

Kian har fått

pigmentför­ändringar i ansiktet efter sina frätskador, men annars mår både Kian och Fabian bra efter händelsen.

– När jag ser petflaskor ute nu

brukar jag tänka på att inte röra dem, säger Kian.

Morgonen efter pojkarnas lekstund upptäcktes ytterligar­e en misstänkt petflaska på skolgården.

Båda flaskorna förekommer

i polisutred­ningen, som gäller vållande till kroppsskad­a och framkallan­de av fara för annan.

– Vi har gjort lite tekniska undersökni­ngar och har haft en del förhör. Nu i veckan ska vi gå igenom utredninge­n med förundersö­kningsleda­ren för att se vad som ska göras framåt, säger kammaråkla­gare Pernilla Johansson.

Vad var det för vätska i petflaskan?

– Eftersom inte utredninge­n är klar så vill jag inte gå ut med vad det är för vätska än.

Det hade kommit vätska nära ögat, så Kian hade lika gärna kunnat bli blind. Hade han smakat av vätskan hade jag inte haft något barn kvar.

Magdalena Åström,

Kians mamma

 ??  ??
 ??  ?? Kian Åström berättar om skräckuppl­evelsen på skolgården som hade kunnat gå mycket värre än vad det trots allt gick.
Kian Åström berättar om skräckuppl­evelsen på skolgården som hade kunnat gå mycket värre än vad det trots allt gick.
 ?? Bild: Privat Bild: Anna Oscarson ?? Magdalena Åström, mamma till Kian Åström, är glad att Kian inte fick den frätande vätskan i ögonen. Kian fick frätskador efter vätskan från petflaskan.
Bild: Privat Bild: Anna Oscarson Magdalena Åström, mamma till Kian Åström, är glad att Kian inte fick den frätande vätskan i ögonen. Kian fick frätskador efter vätskan från petflaskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden