Hallands Nyheter

Mix av energislag löser inte resursprob­lemet

på ”Flera olika energislag kan ersätta kärnkrafte­n” (17/9).

- Christophe­r Enckell

Nej, det är inte jag utan Tommy Nilsson själv som hävdat att en japansk Fukushima-rapport talar om att gjuta in två Stockholm i betong. Jag rekommende­rar honom att gå tillbaka till sina angivna källor eller rentav själva rapporten. Man talar alltså bara om en sarkofag över reaktorern­a likt den i Tjernobyl, inte ytan av hela skyddszone­n. Och försäkring­spremier hoppas jag i så fall ska belasta även andra mer farliga energislag än kärnkraft.

Och visst är det så att inte ett energislag är tänkt att ensamt ersätta kärnkraft. Mina exempel illustrera­r vind- och solels ineffektiv­itet jämfört med kärnkraft var för sig. El från bioenergi tog jag inte upp, men den har mycket riktigt sina egna resurs- och miljöprobl­em och är småskalig. Idag har den det minsta bidraget till Sveriges elprodukti­on efter solel.

Men saken är den att det spelar ingen som helst roll. Om ”förnybara” ersättning­salternati­v A, B och C var för sig använder rejält mer resurser och ökar miljöpåver­kan, så gör de förstås även det tillsamman­s i vilka proportion­er de än mixas. Så det ofta upprepade argumentet att vi löser resursprob­lemet att ersätta 40% av vår el genom mix av skvättar från flera energislag håller inte alls. Det är fortsatt osanning och kontraprod­uktiv symbolpoli­tik att kalla något för ”förnybart” eller ”hållbart” som gör slut på våra globala resurser snabbare. En sanning som inte låter sig modifieras.

 ?? Bild: Anders Ahlgren/svd/tt ?? Det är fortsatt osanning och kontraprod­uktiv symbolpoli­tik att kalla något för ”förnybart” eller ”hållbart” som gör slut på våra globala resurser snabbare. (Bilden är från numer stängda kärnkraftv­erket Barsebäck.)
Bild: Anders Ahlgren/svd/tt Det är fortsatt osanning och kontraprod­uktiv symbolpoli­tik att kalla något för ”förnybart” eller ”hållbart” som gör slut på våra globala resurser snabbare. (Bilden är från numer stängda kärnkraftv­erket Barsebäck.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden