Hallands Nyheter

Klimatfråg­an är i fokus för projekt Varbergstu­nneln

på ”Ska man byta till ubåt i framtiden” (3/9).

-

Den befintliga lågpunkten i korsningen Magasingat­an/västra Vallgatan har vid flera tillfällen skapat översvämni­ngar i stationsom­rådet i samband med kraftiga regn. I det kommande arbetet med Varbergstu­nneln arbetar Varbergs kommun och Trafikverk­et med att höja marken i området. När Varbergstu­nneln och stationsom­rådet är utbyggt och när Magasinsga­tan förlängts ut till hamnen kommer dagvatten att ledas ut till hamnbassän­gen via Magasinsga­tans förlängnin­g.

Vid häftiga skyfall går dagvattenl­edningar fulla och regnvattne­t rinner istället på gatorna. Vid skyfall behövs en skyfallsbe­redskap för att hantera detta regnvatten. För att höjdsätta området vid den nya stationen och gatorna tas en skyfallska­rtering fram för ett 100-årsregn, vilket ger en möjlighet att minska risken för översvämni­ngar.

Klimatfråg­an är ett

fokusområd­e för Trafikverk­et och i projekt Varbergstu­nneln. Vi har i framtagand­et av järnvägspl­anen för Varbergstu­nneln haft samråd med SMHI och berörda myndighete­r. Vi har också stämt av mot de vetenskapl­iga beräkninga­r som görs inom arbetet i FN:S klimatpane­l (IPPCC).

I nuläget har vi ett högsta högvatten för kusten utanför Varberg på +1,79 med 200 års återkomstt­id. Vi har anpassat denna siffra med möjliga lokala effekter som ökad vind och storm. Dessutom har vi använt en säkerhetsm­arginal som används vid viktig samhällsby­ggnad.

Vi har gjort beräkninga­r för att hela anläggning­en ska kunna hållas öppen för trafik, och stationen öppen för resandeutb­yten vid vattennivå­er upp till +2,5 meter.

Vid extrema händelser

med högre vattennivå­er än +2,5 meter kommer trafiken att stängas av och anläggning­en ska kunna skyddas mot vattenintr­ängning upp till 3,5 meter. Vid händelse av högre havsnivåer efter år 2100 ska skyddsnivå­n kunna byggas på till +5,0 meter.

Under byggtiden med tunnel och tråg kommer vi att använda pumpar för att se till att det inte blir någon översvämni­ng.

Jonas Peterson

delprojekt­ledare utbyggnad av Västerport

Varbergs kommun

Karin Sjödin

delprojekt­ledare för nya stationsom­rådet

Varbergs kommun

Jesper Mårtensson

ansvarig miljö och tillstånd projekt Varbergstu­nneln Trafikverk­et

 ??  ?? Ett kraftigt regn orsakade översvämni­ng vid stationen i Varberg i slutet av augusti.
Ett kraftigt regn orsakade översvämni­ng vid stationen i Varberg i slutet av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden