Hallands Nyheter

”Josefin & Florin” har Sverigepre­miär i Halland

- Sara Öster so@hallandspo­sten.se

Kultur&nöje: Josefin fann kärleken i den rumänske tiggaren Florin. Nu visas familjens liv på bioduken och biopremiär­en är i Oskarström.

Oskarström­sbon Josefin mötte kärleken i den rumänske tiggaren Florin. De blev kära, gifte sig och nu visas familjen Serbans liv på bioduken.

Det var på Klarväders­torget på Hisingen i Göteborg allt började. När den då 38-åriga Josefin Karlsson mötte den 22-årige rumänske tiggaren Florin Serban utanför en matbutik. Kärlek uppstod och 2016 gifte de sig i Halmstad, något som tidningen tidigare uppmärksam­mat.

Nu ska dokumentär­filmen ”Josefin & Florin” visas på biografern­a runt om i landet.

– Jag har egentligen aldrig förstått varför det är så intressant att följa vårt liv. Jag var en vanlig Karlsson som gick och pratade med en vanlig man, vi blev kära och flyttade ihop. Men det känns såklart roligt att dela med sig av detta till svenska folket och barnen tycker att det är fantastisk­t kul, säger Josefin Serban.

Premiären är på fredag den 20 september i Oskarström. Josefin och alla som medverkar i filmen är på plats – alla utom Florin. Som i dagsläget arbetar i Rumänien med skogsbruk.

– Han skulle ha varit här i Sverige nu, men hans bror från Tyskland är i Rumänien och hälsar på. Så det blev lite svårt för honom att komma.

Det är dokumentär­filmarna Ellen Fiske och Joanna Karlberg som har följt deras relation under flera år. De började filma 2015 fram till 2018, och hoppas att filmen kan göra debatten om tiggeri mer komplex.

– Det saknas ett mänskligt perspektiv i den här debatten. Man pratar mycket om tiggeriför­budet men inte vad man kan göra för att hjälpa dem. Ingen vill att människor ska tigga men att förbjuda det känns inte som en lösning, säger Fiske till TT.

Duon ville göra en film om människor som tigger utan att fokusera på själva tiggeriet, och när de fick höra om den här kärlekshis­torien hade de hittat sin story.

Var det svårt att ha ett kamerateam runt sig?

– I början var det jättejobbi­gt. Helt plötsligt kunde jag inte hacka en vanlig lök längre, gå på toa eller laga mat. Men efter ett tag slappnade man av och var sig själv. När jag såg filmen första gången var det många minnen som dök upp: ”Åh, det var den julen och det var då som de släktingar­na kom på besök”, säger Josefin.

I filmen följer man parets vardag. Samtidigt som de är kära är kulturkroc­karna många och pressen från Florins familj blir stor. Men Josefin är tydlig med att hon är glad över att filmen gjordes.

– Jag bjuder på mitt liv och jag står för mina åsikter och mina barn kan prata för sig själva i skolan om någon undrar något. Men nu när filmen ska recenseras blir det att vårt liv recenseras. Det kvittar vilket betyg filmen får för detta är vårt liv, vi hade inte kunnat göra något annorlunda.

Josefin är ursprungli­gen från Halmstad och i dag bor hon kvar i Oskarström tillsamman­s med sina sex barn.

Och Florin, bor han kvar eller hur ser er relation ut i dag?

– Jag kan säga så mycket som att jag och Florin har kontakt, men vill man veta mer får man se filmen, avslutar hon.

 ??  ??
 ?? Bild: Folkets bio ?? Josefin mötte den rumänske tiggaren Florin utanför en matbutik i Göteborg. De blev kära, och nu visas dokumentär­filmen ”Josefin & Florin” på bioduken. Premiären är i morgon, i Oskarström.
Bild: Folkets bio Josefin mötte den rumänske tiggaren Florin utanför en matbutik i Göteborg. De blev kära, och nu visas dokumentär­filmen ”Josefin & Florin” på bioduken. Premiären är i morgon, i Oskarström.
 ??  ?? I dag jobbar Florin i Rumänien med skogsbruk.
I dag jobbar Florin i Rumänien med skogsbruk.
 ??  ?? Om de fortfarand­e är ett par framkommer i filmen.
Om de fortfarand­e är ett par framkommer i filmen.
 ??  ?? 2016 gifte sig Josefin och Florin i Halmstad.
2016 gifte sig Josefin och Florin i Halmstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden