Hallands Nyheter

Böhme: Frågan om vilka förmåner våra folkvalda och offentliga­nställda ska ha blir ofta aktuell just i samband med mer skandalösa tilltag.

De flesta skattebeta­lare förstår att tjänstemän och politiker utför sina uppdrag bättre under trevliga förhålland­en. Att det finns en gräns borde däremot vara självklart och den har man i Falkenberg passerat med en mycket god marginal.

- Richard Böhme richard.bohme@hn.se

Problemet är endemiskt för offentlig verksamhet.

Ledare 20/9.

Det ser naturligtv­is inte bra ut. Nämnderna i Falkenberg­s kommun hade precis lagt fram förslag om besparinga­r på 52 miljoner. Skolan är en av de drabbade. Pengar kommer att tas från större skolor för att försörja mindre och skolmatens budget sänks med tre miljoner, vilket visserlige­n är bättre än den föreslagna minskninge­n på fem.

Just som kommunen måste dra åt svångremme­n briserar så nyheten. De högre skolchefer­na har åk på konferens, med övernattni­ng, i Varberg. Även om allehanda utbildning­s- och utvärderin­gsmoment säkert ingick i schemat (det ska också sägas att det rör sig om en ett år gammal händelse) så behöver man inte skruva det hela särskilt mycket för att det ska börja se ut som en spaweekend, för vilken kommuninvå­narna får stå för notan.

Den notan landade

på 145 000. Kanske inte så mycket i det stora hela, men det skulle onekligen har räckt till en hel del skolböcker, och under omständigh­eterna är det fullt förståelig­t att tilltaget upprör.

Man får trots allt ändå viss sympati för barn- och ungdomsför­valtningen­s chef Stigert Pettersson, när han på frågan om varför han inte ställde in vistelsen svarar ” den var redan beställd. Jag startade i juni och det här var i september. Så det var beställt och planerat”. Det gör inte utgiften mindre, och egentligen inte mer försvarbar, men man kan ändå tänka sig hur populär han hade blivit som chef om det första han gjorde var att ställa in den traditione­lla konferensh­elgen.

Det är i stället här problemet ligger, i det traditione­lla, att en kultur fått fäste där den här typen av utgifter är helt naturliga. Det handlar inte om nuvarande kontra förra mandatperi­oden eller vilken politisk konstellat­ion som råkar sitta vid makten. Mönstret går nämligen igen, gång efter gång.

Oavsett om det rör sig om kommunpoli­tiker från Västerås som i åratal åkt på en fastighets­mässa, som råkar gå av stapeln i Canne, eller Säpos 5,3 miljonersf­est med (såklart) James Bond-tema för ett antal år sedan är det en del av samma problemati­ska struktur.

Problemet är endemiskt för offentlig verksamhet och kommer sig i grunden av försörjnin­gsmodellen, pengarna kommer alltid utifrån och är inte beroende av den egna prestation­en. Tvärt om kan verksamhet som går dåligt få än större anslag.

Frågan om vilka

förmåner våra folkvalda och offentliga­nställda ska ha blir ofta aktuell just i samband med mer skandalösa tilltag när känslorna också går heta.

Ingen skulle nu vilja beröva tjänstemän­nen bra kaffe eller en ordentlig fruktkorg. Det är i allas intresse att både våra folkvalda och tjänstemän kan utföra sina uppdrag så bra som möjligt, och några små trevlighet­er kan naturligtv­is underlätta arbetet. Ett hederligt julbord kan nog också de flesta gå med på. Någonstans måste dock gränsen dras. Den går en bra bit innan hotellöver­nattning en 20-minuters tågresa från kommunen.

Slutligen så måste det finnas en ödmjukhet iför var resurserna kommer ifrån. Att det faktiskt alltid är, någon annan som betalar.

 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden