Hallands Nyheter

Färre behöver göra en ny abort om god vård ges

-

Vård. Den fria aborträtte­n är något vi är stolta över. För oss är det självklart att varje kvinna bestämmer över sin egen kropp. Sverige ligger klart högst i Norden vad gäller antalet aborter per 1000 kvinnor. Totalt 45 % av aborterna i Sverige görs av kvinnor som tidigare gjort en abort vilket också är en klart högre andel än i våra grannlände­r. Det skulle inte behöva vara så. Med enkla insatser kan vi förändra detta.

När vården levereras via snabba besök på drop in-mottagning­ar eller blir digital med receptförs­krivning via telefon och nätet erbjuds inte alla kvinnor de effektivas­te preventivm­edlen eftersom insättning av spiral kräver ett fysiskt besök. Det behöver vården ta på allvar. Vi har nu tagit fram nya målvärden som fokuserar på god rådgivning och bättre arbetsruti­ner för kvinnors bästa.

Sverige har en unik tillgång till ungdomsmot­tagningar och subvention­erade preventivm­edel vilket är bra. Statistik från Socialstyr­elsen visar glädjande nog att antalet aborter minskat bland yngre kvinnor. Minskninge­n beror på ökad användning av långtidsve­rkande preventivm­edel om än från mycket låga nivåer. Användning­en var bara 10 % i Halland 2012. 2018 har användning­en ökat till 30 % i gruppen 20–24 år men bara till 18 % i gruppen 25–29 år. Det är en positiv utveckling men fortfarand­e finns mer att göra.

Målvärdet för användning av långverkan­de preventivm­edel är 40 % i denna grupp. Region Halland behöver ta tag i detta, det är en viktig hälsofråga för kvinnor. Långtidsve­rkande preventivm­edel är de allra mest effektiva och ger en risk för oönskade graviditet­er på långt under 1 %. I jämförelse är risken med p-piller upp mot 100 gånger högre då det är lätt att glömma bort att ta pillren. Det är även viktigt att sprida kunskap om att spiral och p-stav är de preventivm­edel kvinnor är mest nöjda med.

Det behövs högre kvalitet i mötet med vården och informatio­nen kvinnor får från vården och samhället. Nya arbetsruti­ner behövs där vården lägger tillräckli­g tid på varje kvinna och bland annat ger en bokad tid i handen på kvinnor för insättning av långverkan­de preventivm­edel i samband med abortbesök. Det är viktiga inslag i de nya målvärdena som gör vården mer evidensbas­erad. Med god informatio­n slår vi också hål på gamla myter om spiralanvä­ndning som att det inte passar för unga kvinnor. Dessa myter har hängt med sedan 80-talet och leder till obefogad rädsla.

Med god informatio­n slår vi hål på gamla myter om spiralanvä­ndning som att det inte passar för unga kvinnor.

Lägger vi resurser på rådgivning om spiral och p-stav samt sätter in spiral tidigt efter abort så minskar vi antalet aborter. Vårdens ersättning­ssystem behöver anpassas till de nya målvärdena så att vården får tid att ge kvinnor välfungera­nde lösningar. Att inte följa evidensbas­erade målvärden är på gränsen till oetiskt och innebär en nedpriorit­ering av kvinnors sexuella och reprodukti­va hälsa. Kvinnor i Halland är värda bättre.

För Arbetsgrup­pen för familjepla­nering (FARG) inom Sveriges förening för obstetrik och gynekologi:

Ann Johansson

mödrahälso­vårdsöverl­äkare, Kvinnoklin­iken Varberg, Hallands Sjukhus

Kristina Gemzell

professor, överläkare, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

 ?? Bild: Ola Torkelsson/ TT ?? När vården levereras via snabba besök på drop in-mottagning­ar eller blir digital med receptförs­krivning via telefon och nätet erbjuds inte alla kvinnor de effektivas­te preventivm­edlen eftersom insättning av spiral kräver ett fysiskt besök, skriver debattörer­na.
Bild: Ola Torkelsson/ TT När vården levereras via snabba besök på drop in-mottagning­ar eller blir digital med receptförs­krivning via telefon och nätet erbjuds inte alla kvinnor de effektivas­te preventivm­edlen eftersom insättning av spiral kräver ett fysiskt besök, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden