Hallands Nyheter

Damkronorn­as konflikt är löst: ”Viktiga steg”

- Patrik Larsson/tt

Den utdragna konflikten mellan Damkronorn­a och Svenska ishockeyfö­rbundet är löst. I november är landslaget tillbaka på isen.

”Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussion­erna”, säger Fanny Rask i ett pressmedde­lande

Sedan augusti har Damkronorn­a och Svenska ishockeyfö­rbundet legat i konflikt om, bland annat, förlorad arbetsinko­mst och försäkring­ar. Landslagss­pelarna valde att bojkotta en landslagss­amling på Bosön, en turnering i Finland under hösten – och sedan ställde förbundet in en planerad landslagst­urnering i november.

Nu har förbundet bekräftat att parterna är överens om en ny överenskom­melse.

Landslaget samlas nu för ett träningslä­ger i Falun i november och spelar en turnering i Tyskland i december.

”Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagss­äsong. Vi kan nu med bra förutsättn­ingar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:S högsta division nästa år”, säger förbundska­ptenen Ylva Martinsen i ett pressmedde­lande.

Överenskom­melsen började gälla redan i måndags och innebär bland annat att spelarna får ersättning för förlorad arbetsinko­mst vid landslagss­pel, finansiera­t av SDHL med stöd av SHL samt försäkras mot skador uppkomna vid landslagss­pel.

”För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg

Vi kan nu med bra förutsättn­ingar lägga fullt fokus på det sportsliga.

Ylva Martinsen, förbundska­pten

i diskussion­erna och att vi nu har fått bättre förutsättn­ingar för att spela i Damkronorn­a. Nu vill vi inget annat än att tillsamman­s med förbundska­pten Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorn­a se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år”, säger forwarden Fanny Rask.

Nästa steg är, enligt förbundet, att förhandla fram till ett kollektiva­vtal för samtliga kvinnliga hockeyspel­are på elitnivå.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Damkronorn­as konflikt med Svenska ishockeyfö­rbundet är löst, skriver Aftonblade­t.
Bild: Jonas Ekströmer Damkronorn­as konflikt med Svenska ishockeyfö­rbundet är löst, skriver Aftonblade­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden