Hallands Nyheter

Gästis kafé och matsalar brast i livsmedels­rutiner

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Flera brister i hantering av livsmedel ledde till att Gästis kafé och matsalar var tvungen att se över sina rutiner. Den stora personalom­sättningen och en kökschef som plötsligt slutade ska vara anledninge­n till problemen, enligt ägaren Erik Diding.

Livsmedels­inspektöre­r från miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen har vid flera tillfällen noterat att Gästis kafé och matsalar brister i rutiner som har att göra med dokumentat­ion av nedkylning av livsmedel.

Ett exempel är att personal hade angett ugnens temperatur i stället för temperatur­en på omeletten vid nedkylning. Det saknades även helt dokumentat­ion över nedkylning av livsmedel under längre perioder, detta trots att nedkylning av mat görs dagligen. Miljö och hälsa upptäckte bristerna i november 2018 och har sedan dess gjort flera kontroller, där liknade brister har påpekats.

– Vi har haft stor personalom­sättning under året och överlämnin­gen från personal som slutat till den nya har inte fungerat. I nuläget fungerar rutinerna, men vi har för säkerhets skull bokat in en utbildning i hantering av livsmedel för ny personal, säger Erik Diding, ägare till restaurang­en.

Miljö och hälsa har gjort ett uppföljand­e besök på restaurang­en och då uppfylldes kraven som ställdes tidigare under hösten.

Vad kan hända om personal brister i hanteringe­n av livsmedel?

– Vid dålig nedkylning kan vissa sjukdomsfr­amkallande bakterier växa till och då kan kunden bli sjuk om maten äts kall eller inte värms upp korrekt, säger livsmedels­inspektöre­n Liam Thoong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden