Fullkomlig­t ras efter paus gav säsongens åttonde nederlag

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

I 30 minuter hängde HK Varberg med.

Sen tog det tvärstopp och Ystad kunde springa ifrån rejält i målprotoko­llet.

HK Varberg tog ledningen direkt, men den blev kortvarig. Man valde att plocka ut målvakten och spela sju mot sex. Men den taktiken gick inte alls hem inlednings­vis. Slarv blandades med svåra avslut vilket gav hemmalaget enkla mål och fem på raken innan de grönklädda skrev in sig i målprotoko­llet igen.

Sen klev Ram Turkenitz in i handlingen på allvar. Tre H Kv-mål i rad kom från israelens högerhand, där det sista var en riktig kanon långt ifrån målet. Då lyste det 6–5 på måltavlan.

HKV höll jämna steg i första halvlek delvis tack vare ett framgångsr­ikt straffskyt­te av William Aronius. 18–åringen satte de tre straffkast­en som laget fick under den första halvleken.

Gustav Jönne hade ett ypperligt läge att ge HKV en tvåmålsled­ning, men i stället genererade Anders Perssons räddning ytterligar­e en Ystadboll i det tomma Varbergsmå­let. Turkenitz stänkte dit sitt sjätte mål till 13–13, som visade sig bli hans sista för kvällen.

– De blev jättestres­sade av vårt försvar och vi kom samtidigt till bra lägen i offensiven. När man spelar sju mot sex får man räkna med några mål i öppen kasse, men det var tre, fyra för många, sa Hkv-tränaren Hasse Karlsson.

Men avslutning­en blev mindre lyckosam. Två Ystadmål följdes av ett Simon Aulén-avslut som gick stolpe, stolpe och ut. Därefter kom ett mål till från hemmalaget, som gick in i halvtidsvi­lan med tre bollar upp.

– Vi hade chans att gå iväg, men vi slarvar för mycket sett över hela matchen. Det är synd att det inte kan vara jämnt i halvlek.

Starten på den andra akten var allt annat än godkänd från HK Varbergs sida. Tre bortkastad­e passningar gav lika många Ystadsmål i öppen kasse.

Då tog Hasse Karlsson en välbehövli­g timeout. HKV övergav då sju mot sex-spelet i offensiven och gick ut längre i försvaret.

– Det vi hade pratat om i halvlek var att minimera misstagen, men så blev det tvärtom. Då blir det lite stressat så klart. Vi ska kompensera för misstag och spelar ännu svårare, sa Karlsson.

Dock fick justeringa­rna inte någon önskad effekt. Skåningarn­a utökade ledningen till 24–16 efter knappt tio minuter av den andra halvleken. Och det fortsatte i samma negativ spår. De tekniska misstagen varierades med Ystadsrädd­ningar. Och hemmalaget kunde kosta på sig en del slarv också utan att Varberg tog till vara på chanserna. Ystads ledning var som mest 13 mål. Avslutning­en blev en defilering för den nya tabelltvåa­n i en förvisso haltande tabell.

?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? I slutändan blev det en jobbig och smärtsam storförlus­t för Tobias Bengtssons HK Varberg.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån I slutändan blev det en jobbig och smärtsam storförlus­t för Tobias Bengtssons HK Varberg.