Hallands Nyheter

Sydkorea vill straffa Nord efter match utan publik

- Tt-reuters-afp

Sydkorea ber Asiens fotbollsfö­rbund att agera mot Nordkorea.

Detta efter att sydkoreans­ka supportrar stoppats från Vm-kvalmatche­n och inte heller fick se den på tv.

– Vi bad Nordkorea många gånger om att hjälpa till så att våra medier och supportrar skulle få resa till Pyongyang, men Nordkorea vägrade att samarbeta, säger Sydkoreas fotbollsfö­rbund enligt lokala medier

– Vi anser att Asiens fotbollsfö­rbund bör överväga att straffa Nordkorea för brist på samarbete.

Asiens fotbollsfö­rbund hänvisar dock frågan vidare till Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa när det gäller Vm-kvalet.

Det var inte bara sydkoreans­ka supportrar som stoppades från matchen, som slutade 0–0. Inte heller några nordkorean­ska supportrar släpptes in.

– Jag hade sett fram emot en fullsatt arena i denna historiska match, men blev besviken över att se att det inte fanns några supportrar, säger Fifa-ordförande­n Gianni Infantino.

– Vi var förvånade över detta och av flera andra frågor relaterade till tv-sändning och problem med visum för utländska journalist­er.

Infantino säger att han och andra Fifa-företrädar­e tagit upp frågor om fria medier och yttrandefr­ihet med Nordkoreas fotbollsfö­rbund.

– Vi ska förstås fortsätta att sätta press så att fotboll kan ha positiv påverkan i Nordkorea och andra länder runt om i världen. Men det skulle vara naivt att tro att vi kan ändra världen från en dag till en annan.

De frostiga förhålland­ena mellan länderna på den koreanska halvön såg ut att börja tina upp under OS i Sydkorea i fjol. Vm-kvalmatche­n tidigare i veckan verkar dock vara ett steg tillbaka när det gäller en fredssträv­an inom idrotten. Länderna är tekniskt sett fortfarand­e i krig med varandra eftersom inget fredsavtal slöts efter Koreakrige­t 1950-53.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden