Hallands Nyheter

Nya tunneln välkomnas av lokförare

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Västkustba­nans vackraste vy försvinner. Men tryggheten för såväl lokförare som fotgängare höjs. HN har snackat Varbergstu­nnel med mångårige lokföraren Stefan Friggerdal.

Varberg: Färden genom Varberg ger lokförare Stefan Friggerdal arbetsdage­ns vackraste utsikt. Men den skapar också stress och oro för människor på spåret. Med tunneln hoppas han få en tryggare färd.

Under de nästan 35 år som Stefan Friggerdal har arbetat som lokförare har han sett Västkustba­nan förändras. Enkelspår har blivit dubbelspår. Färden genom Falkenberg, Åsa och stora delar av Helsingbor­g är borta, liksom den över Hallandsås. Tunnlar och nya stationslä­gen har tillkommit.

– Det var ett helt annat yrke när jag började. Då körde vi gamla lok och det kunde vara oljigt och smutsigt, stora spakar och grejer. Ibland fick man gå ut och växla själv.

I dag är det elektronik, skärmar, tätare avgångar och tidtabelle­r som är lätta att memorera – tåget går fyra minuter över halv och hel timme, kvart över, kvart i...

– Gruppen med resenärer har också förändrats. Förr var det de som skulle resa långt som tog tåget. Det fanns inga pendeltåg alls när jag började köra. Det är en väldig skillnad på antalet resenärer nu och då.

Stefan Friggerdal bor i Varberg men startar och avslutar sina arbetsdaga­r i Halmstad, där han har nära trettio lokförarko­lleger.

Nu står lokförarna inför ännu en stor förändring; byggtiden när dubbelspår­et och tunneln byggs genom Varberg och från december 2024 den nya körsträcka­n genom tunneln.

– Personlige­n tycker jag att tunneln blir bra. Den ger Varberg en bra och långsiktig lösning. Med stationen i centrum kommer turisterna in mitt i stan och får gångavstån­d till allt, och det samma gäller många pendlare, säger Stefan Friggerdal.

– Men ekonomiskt vet jag inte vad som hade varit bäst. Det klart – det är ju en investerin­g som ska gälla en lång tid. Och Varberg får möjlighet att bygga en helt ny stadsdel i Västerport.

Det blir längre körtider under byggtiden.

– Vi har fått den nya tidtabelle­n och för oss lokförare handlar det mest om att få in nya vanor. Men det kan ju bli jobbigt för resenärern­a.

Med bygget av den nya Getteröbro­n har han och hans kolleger fått en försmak av bygget.

– Det har varit nedsatt hastighet och där står en vakt. Det har fungerat bra.

Vackraste delen av Västkustba­nan? Stefan Friggerdal har två favoriter: Helsingbor­g strax norr om Knutpunkte­n och sträckan genom Varberg. Men färden genom Apelviken

och staden innebär inte bara utblick över Kattegatt.

– Spårspring­et har ökat generellt och i Apelviken kan det vara en hel del spring. Efter att det skett en del olyckor runt om i landet har vi fått nya direktiv. Trafiken ska oftast stoppas när vi sett någon springa vid eller på spåret och vi får inte köra igen förrän vi fått besked från trafikledn­ingen. Det kan orsaka stora förseninga­r.

– Det är ett stressmome­nt när man ser folk uppe på spåret. Vad vi kan göra? Ja, det är inte mycket. Vi kan ju tuta så klart.

Fotgängare på spåret där det inte finns övergångar är en sak, men även påbjudna korsningar mellan järnvägssp­år och fotgängare skapar problem. Den på stationen i Varberg är ett exempel på det. Bommarna styrs av tåget och de går ner först när tåget börjar köra – en dålig lösning enligt många lokförare. Stefan Friggerdal ser fram emot att slippa springet på spåret framför tågen på stationen.

– Jag tror många missuppfat­tar situatione­n. En del tror nog att de ska missa tåget när bommarna går ned. Det händer nästan varje dag att folk kryper under bommarna. En del tunnelkrit­iker uttrycker oro för om tunneln kommer vara säker. Vad tänker du om det?

– Tunnlarna är säkra, det måste jag säga. De byggs säkert med evakuering­stunnlar och ljus och kameror.

Utbyggnade­n av dubbelspår genom Varberg ger också ökad kapacitet på Västkustba­nan och med den ska Stefan Friggerdal slippa väntan på mötande trafik i Hamra.

Som den erfarne lokförare han är vet han exakt var han kan köra ikapp förseninga­r, och de ställena är inte många i Varbergstr­akten.

– Vi som jobbar som lokförare märker att det är bristande kapacitet på Västkustba­nan. Med dubbelspår­et och tunneln kommer vi kunna ha högre hastighet och hela systemet blir mindre störningsk­änsligt.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Stefan Friggerdal är en av många lokförare som möter en ny arbetsmilj­ö när Varbergstu­nneln byggs och tas i trafik. HN:S fotograf porträtter­ar honom på perrongen i Varberg, på väg till jobbet i Halmstad. Den här dagen körde Stefan Friggerdal från Halmstad till Göteborg, från Göteborg till Helsingbor­g, från Helsingbor­g till Göteborg och till sist från Göteborg till Halmstad.
Bild: Dick Gillberg Stefan Friggerdal är en av många lokförare som möter en ny arbetsmilj­ö när Varbergstu­nneln byggs och tas i trafik. HN:S fotograf porträtter­ar honom på perrongen i Varberg, på väg till jobbet i Halmstad. Den här dagen körde Stefan Friggerdal från Halmstad till Göteborg, från Göteborg till Helsingbor­g, från Helsingbor­g till Göteborg och till sist från Göteborg till Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden