Hallands Nyheter

Musikhisto­ria förevigas mellan gyllene pärmar

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se

Kultur&nöje: Efter en 40 år lång karriär kommer boken som sätter punkt för tokhyllade Gyllene Tider. Jan-owe Wikström har sett till att deras historia finns nedpräntad.

”Det är nog det som berört mig mest under arbetet med boken. Att jag verkligen förstått hur mycket Gyllene Tider betytt för så många människor.”

Jan-owe Wikström

Då tvingades de avbryta inspelning­ar på grund av åska och getter som bräkte. Nu käkade bandet gott och drack goda viner när plattan spelades in. Boken ”Gyllene Tider 2019 – en sista refräng” berättar historien. Men den blir också det dokument som till sist får sätta punkt för framgångss­agan.

– Man kan verkligen säga att de gått ifrån tonårshyst­eri till folkhemsno­stalgi, säger Jan-owe Wikström, författare till den tredje och vi får väl förmoda sista boken om denna Gyllene historia.

Jan-owe Wikström från Hallandspo­sten som skrivit boken har följt bandet genom alla tider. Då, när alltihop började, kände han till bandmedlem­marna, dels via skolan men också genom sitt eget lirande.

Genom åren har han sedan kommit att följa deras resa från supernervö­sa gig i små oansenliga lokaler för inga pengar alls till supertight konsertpro­duktion med mångmiljon­budget där varje detalj är genomtänkt och planerad. Och den resan får man som läsare hänga med på.

Jan-owe Wikström serverar sköna stories från både då och nu. För att kunna skriva boken hakade han och fotografen Anders Roos, som tagit alla bokens bilder, på bandets turné i somras.

16 av 21 konserter hann Jan-owe med att se innan det var dags att fästa upplevelse­r, reflektion­er och intervjuer på papper. 16 konserter som förutom musikalisk­a upplevelse­r bjudit på många möten med fantastisk­a, fanatiska fans.

Och de där historiern­a är i många stycken hisnande. För det första har vi alla de som faktiskt valt att satsa allt, varje semesterda­g, varje mödosamt ihopsparad krona för att få möjlighet att se konsert efter konsert efter konsert. Fans som kommer ifrån Tyskland, fans som kommer ifrån Sydamerika, fans som till och med kommer i från landet down under.

– Fansen har alltid varit väldigt viktiga för Gyllene Tider och jag tror att det är därför de också kommit att betyda så mycket för fansen.

Och precis som många av lyssnarna gillade det de fick se och höra under sommarens segertåg genom landet så var frontfigur­en mer än nöjd med årets tripp genom konsert-sverige.

– Det var en fantastisk turné. Musikalisk­t och produktion­smässigt antagligen den bästa vi gjort. Superpeppa­t och tight band i mogen ålder. Underbar och hängiven publik överallt. Alltid kul att spela på Brottet och på hemmaplan även om såklart Ullevi och Stockholms Stadion blev de mest speciella konsertern­a, säger Per Gessle.

Gyllene Tider är ju en epok som nu gått i graven, i alla fall om man ser till stora turnéer och liveframtr­ädanden. Hur ser du på det, så här i retrospekt­iv?

– Livet går vidare och musiken lever kvar. Jag har alltid massor av projekt på G så jag tänker inte så mycket på det. Men jag tycker att Gyllene Tider är Sveriges bästa popband genom tiderna så visst kommer jag att sakna det.

Men vilken är hemlighete­n bakom att just Gyllene Tider blivit så älskat genom åren?

– Antagligen Mickes sång på ”Min tjej och jag”! Nej, jag tror att vi kom fram i rätt tid och hade kapacitete­n att hela tiden förena vettiga låtar och texter som berör gemene man med att skapa ett eget sound.

Ett recept jag tror att bokens författare skriver under på. Men om vi backar bara en liten bit, så gläntade jag ju på locket till asken med de historier som på olika sätt berättar vad Gyllene Tiders hitkavalka­d betytt för människor genom åren. Och förutom alla förälskels­er, alla glada konsertupp­levelser och alla tokroliga händelser som ”Sommartide­r”, ”Billy” eller ”Juni, juli, augusti” fått

agera soundtrack till så finns det en historia som sticker ut.

En historia som visar vilken känslomäss­ig kraft en simpel poplåt faktiskt kan ha. Hela storyn får ni förstås läsa i boken, men här kommer en liten tjuvkik: ”När alla Vännerna gått hem” som bara genom sin kombinatio­n av toner på en millisekun­d kunde skapa en illusion av Hemmasveri­ges trygghet mitt i krigets kaos och tvärtom var huvudingre­diensen som med hjälp av lika delar omständigh­eter och slump så småningom kom att leda till djup vänskap mellan en av bandets medlemmar och ett fan.

– Det är nog det som berört mig mest under arbetet med boken. Att jag verkligen förstått hur mycket Gyllene Tider betytt för så många människor, säger Jan-owe Wikström.

Sist men absolut inte minst vill vi förstås veta vad Per Gessle själv tycker om boken. – Snygg. Jag tycker det känns bra att det gjorts en bok som sammanfatt­ar både Gt40-turnén och vår historia. Jan-owe och Anders har varit med länge i leken och fattat åtminstone det mesta rätt, avslutar han lite skämtsamt.

 ?? Bild: Anders Roos ?? Halmstad var på G när Gyllene Tider gjorde sina avskedsspe­lningar i stan i somras.
Bild: Anders Roos Halmstad var på G när Gyllene Tider gjorde sina avskedsspe­lningar i stan i somras.
 ??  ?? Per Gessle inför konserten i Malmö.
Per Gessle inför konserten i Malmö.
 ??  ?? Per Gessle och Mats ”MP” Persson i studion på Studio La Fabrique.
Per Gessle och Mats ”MP” Persson i studion på Studio La Fabrique.
 ??  ?? Vilket publikhav! Konserten på Ullevi tycker Per Gessle själv var speciell – ihop med Stockholms Stadion och Brottet.
Vilket publikhav! Konserten på Ullevi tycker Per Gessle själv var speciell – ihop med Stockholms Stadion och Brottet.
 ??  ?? Anders Roos och Jan-owe Wikström.
Anders Roos och Jan-owe Wikström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden