Hallands Nyheter

Cykelkaose­t vid stationen lär bli ännu värre

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se Jennie Persson jennie.persson@hn.se

Varberg: Trafikverk­et har problem med att få cyklistern­a att ändra sina vanor vid stationen. Nu har skyltar och stängsel satts upp för att få bukt med det vilda cykelparke­randet. Men nästa år väntar ännu större utmaningar.

HN har tidigare rapportera­t om det stora antalet cyklar som orsakar ett mindre kaos på järnvägsst­ationen. Bakgrunden är att cykelparke­ringen på den södra sidan av stationshu­set har avgränsats rejält och att platserna inte räcker till.

Cyklistern­a förväntas då använda den nya cykelparke­ringen norr om stationen, men många följer inte den uppmaninge­n utan ställer sina cyklar lite överallt söder om stationen. Till saken hör också att även den norra parkeringe­n tidvis är ganska fullbelagd.

Det sker förändring­ar hela tiden i takt med att vårt arbete fortskride­r.

Efter HN:S artikel har en viss scenföränd­ring skett på platsen. Trafikverk­et har nu satt upp skyltar som förkunnar att det råder parkerings­förbud på vissa områden söder om stationen och budskapet inskärps även av stängsel.

Men inte heller detta tycks räcka. När HN besöker stationen på fredagsför­middagen står nämligen flertalet cyklar parkerade runt om i området.

– Det verkar som att man kanske inte riktigt förstår att det inte är någon cykelparke­ring där längre, konstatera­r kommunikat­ör på Trafikverk­et

Trafikverk­ets kommunikat­ör Katarina Yngvesson.

Men Yngvesson har förhoppnin­gar om att myndighete­r och cyklister ska kunna dra åt samma håll framöver.

– Det sker förändring­ar hela tiden i takt med att vårt arbete fortskride­r och vi hoppas att det ska ske så smidigt som möjligt tillsamman­s med cyklistern­a. Vi jobbar på problemet tillsamman­s med fastighets­ägaren Jernhusen, säger hon.

Men nästa år väntar nya utmaningar – då försvinner nämligen cykelparke­ringarna vid stationen helt och hållet och vart cyklistern­a då ska ta vägen är i dagsläget en olöst fråga.

– Västra Vallgatan ska stängas av helt när tunnelbygg­et börjar på allvar efter årsskiftet. Förändring­arna kommer att ske under våren. Vart cykelparke­ringen då ska flyttas är inte helt klart i nuläget, konstatera­r Katarina Yngvesson.

Katarina Yngvesson,

 ?? Bild: Jennie Persson ?? Trafikverk­et har satt upp stängsel och skyltar för att få bukt med den tidvis ganska kaotiska cykelsitua­tionen vid stationen.
Bild: Jennie Persson Trafikverk­et har satt upp stängsel och skyltar för att få bukt med den tidvis ganska kaotiska cykelsitua­tionen vid stationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden