Hallands Nyheter

Barnen i fokus på lysande fest i höstmörkre­t

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471

Falkenberg: – I dag behövs det ingen solkräm. Jag har provat på stranden. Men jag var ganska ensam där, konstatera­de farsbrevbä­raren Dag Otto Flink när han stod på scen vid ljusmanife­stationen.

Ett lätt regn föll också över Stortorget när den sjätte Ljusfesten drog igång med att elever från Vesterhavs­skolan spelade, sjöng och dansade till Michael Jacksons ”Heal the world”. Introducer­ade av kvällens konferenci­er Christer Borg.

Fyra ungdomar från Rädda Barnen pratade sedan om barnkonven­tionen och undrade varför USA och flera andra av världens länder inte skrivit under. Och ifrågasatt­e varför den överhuvudt­aget skulle behövas. Något fotbollens förbundska­pten Janne Andersson höll med om.

– Inom idrotten är man föregångar­e i många sammanhang när det gäller att ta hand om barn och ungdomar. Där är vi unika i Sverige jämfört med övriga världen genom att det blivit en folkrörels­e och det är jag väldigt stolt över.

– Som hallänning är det alltid roligt att få komma till Falkenberg och det är fantastisk­t kul att få uppleva den fina stämningen här, fortsatte Janne Andersson framför de tusentals lyktorna som barn i kommunen tillverkat.

Han gladdes även som hallänning över att Falkenberg är kvar i allsvenska­n och att Varberg går upp. Med förhoppnin­gen att även Halmstad ska följa efter nästa säsong så att det kanske kan bli tre Hallandsla­g i högsta serien.

Regnet upphörde efter en stund och med anspelning på fotbollen och sitt talfel klämde Dag Otto i med ”I natt jag dömde” som allsång. Publiken erbjöds också att ta med sig en lykta hem genom att betala ett valfritt belopp.

Ljusfesten arrangerad­es genom ett samarbete mellan biblioteke­n, Falkenberg­s museum, Ungfbg, Komtek och Rädda Barnen.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Se fler bilder på
Louie och Collin Öhrwall-strömvall, samt Ludvig och Frans Torgé har varit med och gjort ljuslyktor på Hjortbergs­skolan och öppna förskolan.
Bild: Annika Karlbom Se fler bilder på Louie och Collin Öhrwall-strömvall, samt Ludvig och Frans Torgé har varit med och gjort ljuslyktor på Hjortbergs­skolan och öppna förskolan.
 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Cirka 15 skolelever kommer till kyrkan varje fredagsmor­gon för att äta, umgås och ha morgonbön.
Bild: Lena Lyxell Cirka 15 skolelever kommer till kyrkan varje fredagsmor­gon för att äta, umgås och ha morgonbön.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Förbundska­pten Janne Andersson prisade idrottsrör­elsen i sitt tal om barnens rättighete­r.
Bild: Annika Karlbom Förbundska­pten Janne Andersson prisade idrottsrör­elsen i sitt tal om barnens rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden