Hallands Nyheter

Daniel förtvivlad över stoppad medicineri­ng

Falkenberg: Daniel Irvall lider av en obotlig muskelsjuk­dom som långsamt förvärras. En ny bromsmedic­in har gett honom hopp om ett längre liv. Men nu har Region Halland stoppat hans medicineri­ng.

- Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se

Vid treårskont­rollen upptäcktes hans sjukdom, att motoriken inte utvecklade­s som den skulle. Provtagnin­gen visade att han led av en sjukdom där musklerna långsamt bryts ned, Duchennes muskeldyst­rofi, en sjukdom som endast drabbar pojkar.

– Det var väl när jag var 8–9 år som jag sedan själv på allvar förstod att jag hade en sjukdom, när jag inte hängde med och orkade som andra, säger 25-årige Daniel Irvall.

Han växte upp med familjen i Varberg, gick på Påskbergss­kolan och senare gymnasiet på Ljud- och bildskolan.

Vid 18 års ålder, 2012, hade hans sjukdom gått så långt att han inte längre kunde gå. Han är sedan dess rullstolsb­uren.

Sedan flera år tillbaka bor han i Falkenberg, i en lägenhet på Holgersgat­an där han har personlig assistans dygnet runt.

– Jag kommer ut på promenader med min permobil, tar mig gärna runt Doktorspro­menaden. Där är det väldigt rogivande.

Nyligen hade han ett årslångt arbete på kommunen, några halvdagar i veckan; han hjälpte till med it-frågor.

– Det gillade jag, det kändes som att man gav mig möjlighete­r och såg förbi mitt funktionsh­inder, säger Daniel som beklagar att arbetet tog slut eftersom kommunen hade svårt att hinna med handlednin­gen.

Daniels sjukdom är utan bot, den innebär en successiv försämring och länge saknades någon bromsande medicin. Men ett amerikansk­t läkemedels­företag har på senare år lanserat ett preparat, Translarna, som enligt tillgängli­ga studier har en bromsande inverkan på just den typ av Duchennes muskeldyst­rofi som Daniel lider av. Det är ingen undergöran­de medicin, men bedömninge­n är att den kan lägga flera år till den sjukes livstid, som i regel är ungefär halverad i förhålland­e till en frisk person.

– Och jag tycker att min hälsa varit rätt stabil de senaste fem åren. Även min läkare säger att jag för min ålder mår förhålland­evis bra, säger Danel Irvall.

Redan 2008 kom han med i den forsknings­studie där Translarna testades på patienter. I Halland är han för övrigt den ende som har den typ av muskeldyst­rofi där Translarna har verkan. I hela riket rör det sig om cirka 25 personer.

Sedan 2012 har han kontinuerl­igt medicinera­t med Translarna.

Tills nu. För nu har Region Halland dragit in hans möjlighet.

Det finns nämligen ett krux. Medicinen är väldigt dyr. Och Tandvårdso­ch läkemedels­förmånsver­ket (TLV) beslutade tidigare i år att medicinen bara ska subvention­eras, alltså omfattas av högkostnad­sskyddet, för de patienter som har kvar gångförmåg­an. Inte för rullstolsb­urna personer som Daniel Irvall.

Ett beslut som har fått specialist­läkare att reagera.

– När det nu finns belägg för att detta är en bromsmedic­in, så tycker vi att det är för tidigt att avbryta behandling­en när man förlorar gångförmåg­an. För fortfarand­e har personen då en bra funktion i andningsmu­sklerna och hand- och

Det är för tidigt att avbryta behandling­en när man förlorar gångförmåg­an.

Mar Tulinius, professor, överläkare

armmuskler­na. Så det finns fortfarand­e muskler att bevara, säger Mar Tulinius, professor och överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus i Göteborg, expert på neuromusku­lära sjukdomar.

Daniel Irvalls behandland­e läkare är neurologen och överläkare­n

Anders Funkquist vid Hallands sjukhus i Halmstad. Han delar Mar Tulinius uppfattnin­g.

– Vad man sett mer och mer, dels i studierna men även i uppföljnin­gar av patientern­a, är att de har minst lika stor nytta av läkemedlet på andra plan och inte bara på gången, säger Anders Funkquist.

– Jag tycker att man har bortsett från den medicinska grunden och den etiska grunden för behandling­en, och enbart gått på de ekonomiska faktorerna, säger Funkquist om beslutet som utestänger rullstolsb­urna patienter från behandling med Translarna.

Hans bedömning vilar också på jämförelse­r med andra patienter, som till skillnad från Daniel Irvall har en muskeldyst­rofi där Translarna inte biter; deras kondition är i regel sämre vid jämförbar ålder.

Det speciella med

Tandvårds- och läkemedels­förmånsver­kets (TLV) beslut är att det inte på något sätt hävdar att Translarna inte skulle fungera för patienter som förlorat gångförmåg­an. Men eftersom forsknings­studierna hittills mest har riktat in sig på att mäta gångfunkti­onen, så landar TLV i den begränsand­e slutsatsen:

”TLV har endast utvärderat behandling av patienter med gångförmåg­a. TLV kan därför inte uttala sig om hur kostnadsef­fektivitet­en ser ut för patienter som förlorat gångförmåg­an. Subvention­en för Translarna ska därför begränsas till gående patienter.”

Observera ordet: kostnadsef­fektivitet! För det är det som ofta blir en avvägning för dyra nya läkemedel: nyttan i förhålland­e till kostnaden. Beslutet handlar alltså om att samhället (regionen och staten) inte vill subvention­era och låta medicinen ingå i högkostnad­sskyddet för de patienter där sjukdomen är långt framskride­n och forsknings­studierna ännu inte är tillräckli­ga.

Nu är det

ingenting som hindrar Region Halland från att ta ett eget beslut i frågan, alldeles oavsett TLV:S slutsatser och därmed ta på sig kostnadsan­svaret. I synnerhet som man här har en enskild patient, Daniel Irvall, som gått på medicinen i flera år och där behandland­e läkare anser att medicineri­ngen borde fullföljas. Och där det dessutom finns ett annat etiskt skäl för att han borde behandlas vidare, nämligen att han ingått i en forsknings­studie.

Enligt internatio­nella riktlinjer, den så kallade Helsingfor­sdeklarati­onen, ska man visa patienter som ingått i forsknings­studier en särskild hänsyn – något som också påpekades i den rekommenda­tion som gjorde att Daniel under tidigare år har fått sin medicin.

Men hälso- och sjukvårdsd­irektör

Martin Engström i Region Halland har på delegation från regionstyr­elsen fattat beslutet om att dra in medicinen för Daniel Irvall. Han betonar att han inte uttalar sig om enskild patient, men svarar generellt på frågan om varför regionen inte vill subvention­era Translarna – och därmed ta på sig kostnaden – för patient som förlorat gångförmåg­an.

– Det här är en svår och avancerad fråga och därför finns det nationella expertfunk­tioner som bedömer den här typen av läkemedel och dess användning. Så vi följer de beslut som är fattade av de nationella expertfunk­tionerna. I det här fallet är beslutet en effekt av den bedömning som TLV har gjort, säger Martin Engström.

Men TLV säger inte att läkemedlet saknar effekt när man förlorat gångförmåg­an, utan att man hittills endast har tagit ställning utifrån studierna som just handlar om inverkan på gångfunkti­onen.

– Men man säger inte heller att det har en effekt. Själva grunden för att använda ett läkemedel är att det har en påvisad effekt.

Vilken betydelse har det vid en sådan här bedömning att en behandland­e läkare tycker att man ska fortsätta med ett preparat?

– Det är klart att det har betydelse, men jag kan inte här gå in och diskutera bedömninga­r i det enskilda fallet.

Enligt forsknings­etiken ska särskilda hänsyn tas till patienter som ingått i forsknings­studier, de ska inte lämnas vind för våg efter avslutad studie? Borde inte det argumentet kvarstå?

– Jag kan inte dela din uppfattnin­g om att någon lämnas vind för våg. Jag hoppas att ingen patient uppfattar det på det sättet.

Kan du ompröva beslutet?

– Gör man andra avvägninga­r på expertnivå så har jag inget problem med att ta ett nytt beslut, men i det här fallet följer vi TLV.

Daniel Irvall har ett hopp: att uppmärksam­heten kring hans indragna medicineri­ng ska innebära ett nytt beslut.

– Det här har gett mig en dödsångest, säger han.

Till sist: Vad rör det sig om för kostnad? Den är inte alldeles självklar, eftersom priser kan förhandlas.

Men en uppskattni­ng är att Daniel Irvalls dosering kostar 15 000 kronor om dagen eller drygt 5 miljoner kronor om året.

Men då ska man hålla i minne att en hel del enskilda behandling­ar i dagens vård faktiskt drar iväg mot miljonbelo­pp.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? 25-årige Daniel Irvall är sedan 2012 rullstolsb­uren på grund av sin sjukdom, och får här hjälp att förflytta sig från säng till rullstol av personliga assistente­n Daniel Haag.
Bild: Håkan Johansson 25-årige Daniel Irvall är sedan 2012 rullstolsb­uren på grund av sin sjukdom, och får här hjälp att förflytta sig från säng till rullstol av personliga assistente­n Daniel Haag.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Hemma i lägenheten på Holgersgat­an. Sedan 2012 är Daniel Irvall rullstolsb­uren, i en sjukdom där det saknas bot men där hans numera indragna bromsmedic­in gett hopp om längre liv.
Bild: Håkan Johansson Hemma i lägenheten på Holgersgat­an. Sedan 2012 är Daniel Irvall rullstolsb­uren, i en sjukdom där det saknas bot men där hans numera indragna bromsmedic­in gett hopp om längre liv.
 ??  ?? daniel Irvall får hjälp av personliga assistente­r dygnet runt. Här är det daniel Haag som hjälper honom ur sängen.
daniel Irvall får hjälp av personliga assistente­r dygnet runt. Här är det daniel Haag som hjälper honom ur sängen.
 ??  ?? daniel Irvall, 25 år gammal, i kamp för sin medicin. Han hoppas nu att uppmärksam­hetn kring hans fall ska innebära ett nytt beslut.
daniel Irvall, 25 år gammal, i kamp för sin medicin. Han hoppas nu att uppmärksam­hetn kring hans fall ska innebära ett nytt beslut.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? neurologen och överläkare­n anders Funkquist är daniel Irvalls behandland­e läkare. Han håller med daniel: medicineri­ngen borde fullföljas, tvärtemot regionens beslut.
Bild: Roger Larsson neurologen och överläkare­n anders Funkquist är daniel Irvalls behandland­e läkare. Han håller med daniel: medicineri­ngen borde fullföljas, tvärtemot regionens beslut.
 ??  ?? Preparatet det gäller: Translarna, eller ataluren, som tas som upplöst pulver. ett dyrt preparat, miljonbelo­pp i enskilt fall per år, där nyttan vägs mot kostnaden.
Preparatet det gäller: Translarna, eller ataluren, som tas som upplöst pulver. ett dyrt preparat, miljonbelo­pp i enskilt fall per år, där nyttan vägs mot kostnaden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden