Hallands Nyheter

Ola Johansson (C): Oacceptabe­lt resultat av dagens arbetsförm­edling

- Ola johansson Riksdagsle­damot (C)

Centerpart­iet och Liberalern­a har inlett förhandlin­garna kring hur den framtida arbetsförm­edlingen ska fungera. Bättre än idag räcker inte, eftersom resultaten varit helt oacceptabl­a! Nu tycks Vänsterpar­tiet söka stöd i Riksdagen hos Moderatern­a och Kristdemok­raterna för ett misstroend­e riktat mot arbetsmark­nadsminist­ern. De vill inte, tycker det går för fort, efterlyser evidens, etc. Denna ängsliga inställnin­g ger de uttryck för nu, långt innan reformerna ens har påbörjats.

Siffrorna i Halland talar sitt tydliga språk. Medlemmarn­a i Svenskt Näringsliv är missnöjda med den hjälp de får från arbetsförm­edlingen. De vänder sig ändå i stor utsträckni­ng till dem för att få hjälp, men i bara 14 procent av fallen är det från arbetsförm­edlingen den som anställs på tjänsten kommer. Kompetensf­örsörjning är ett enormt problem just i Halland. En underöknin­g Centerpart­iet har gjort, visar att en tredjedel av alla jobb som kommer ut inte tillsätts. Det är inom sjukvården, äldreomsor­gen och byggbransc­hen det är tuffast att hitta personal. Halland har landets lägsta arbetslösh­et och det är bra, men medaljens baksida är att det saknas personal inom vitala samhällsse­ktorer som påverkar vår välfärd.

Det är illa, men värst är det för dem som har svårast att få tag i ett jobb, för att de saknar utbildning och arbetslivs­erfarenhet, behöver stärka sin sociala kompetens, sitt språk och sitt självförtr­oende. Det är dessa människor som kommer i kläm. Istället för att bidra blir de som inget hellre skulle vilja än att arbeta, en kostnad för samhället.

För att klara kompetensf­örsörjning­en måste vi satsa på validering av kunskap och erfarenhet som man skaffat sig på annat håll. På arbetsplat­sförlagd utbildning för nyanlända efter modell från Kungsbacka och på yrkeshögsk­olan. Det skall också bli lättare att vidareutbi­lda sig, exempelvis från vårdbiträd­e till undersköte­rska.

Vi menar att det personliga mötet är viktigast och då behövs en lokal närvaro.

När arbetsförm­edlingen nu drar sig undan från mindre orter och lägger ner en tredjedel av kontoren, kan man inte göra annat än kritisera dem för det, eftersom det sker på eget bevåg och de föregriper förändring­ar som Centerpart­iet kommit överens med regeringen och Liberalern­a om att inleda. Vi menar att det personliga mötet är viktigast och då behövs en lokal närvaro. Till skillnad från idag ska det finnas förmedlare som får betalt efter prestation, det vill säga hur många som kommer i arbete och hur väl man har lyckats med dem haft det tuffast. Det ska finnas en bonus till de aktörer som är framgångsr­ika i glesbefolk­ade kommuner.

Det går bra för Halland och halländska företagen kommer fortsätta rekrytera med hjälp av informella kontakter och nätverk som känneteckn­ar vårt näringsliv. Men de vägarna kommer sällan i fråga för den som varit långvarigt arbetslös. För deras skull måste arbetet genomföras med högt tempo. Senast 2021 ska reformen vara sjösatt och då ska arbetsförm­edlingen vara represente­rad i samtliga av Sveriges kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden