Hallands Nyheter

Ta vara på kulturarve­t från industriep­oken!

-

Svar på ”Riv inte kontorsbyg­gnaden”

Falkenberg. Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening har överklagat rivningsbe­slutet på fastighete­n Motorn 13. Ett av föreningen­s syften är att hålla Falkenberg­s historia levande och en viktig del är då att uppmärksam­ma kommunen på betydelsef­ulla byggnader som bör bevaras, i detta fall en av de tidiga kontorsbyg­gnaderna till verkstadsf­öretaget som startades av Christian Olsson på 1940-talet.

Ytterst lite av den tidiga industriel­la bebyggelse­n finns kvar, och Dan Lundgrens Läderfabri­k kommer knappast att påminna om industriep­oken när ombyggnade­n av gymnasiesk­olan är klar.

I bebyggelse­inventerin­gen 2010 fick kontorsbyg­gnaden på Motorn 13 bevarandek­lass B, vilket innebär: ”Objektsvär­de: Regionalt intresse. Omistlig. Kan till exempel skyddas genom PBL 8:13-14 §§ och 4:16 §. Kommentar: ”Bör q-märkas”. Byggnad av så högt kulturhist­oriskt värde att den bör skyddas i detaljplan eller områdespla­n.”

Det kan också tyckas anmärkning­svärt att kommunen inte meddelat tidigare ägare till fastighete­n om behovet av upprustnin­g

– de flesta falkenberg­are (inklusive politiker) har säkert passerat byggnaden på Sanddynevä­gen flera gånger om året och sett förfallet fortskrida.

I sammanhang­et kan det vara värt att påminna om ett tidigare rivningsho­tat objekt, nämligen Tallglänta­n vid Halmstadvä­gen. Bygglovsnä­mnden satte våren 2014 stopp för rivningspl­anerna och byggde istället om byggnaden till förskola, ett resultat som blev så bra att kommunen våren 2018 erhöll diplom av Hallands Museifören­ing för god byggnadsvå­rd! Varför inte upprepa ett vinnande koncept?

Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening genom Siv Qvarfordh, ordförande

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Det är anmärkning­svärt att kommunen inte meddelat tidigare ägare till fastighete­n om behovet av upprustnin­g – de flesta falkenberg­are (inklusive politiker) har säkert passerat byggnaden på Sanddynevä­gen flera gånger om året och sett förfallet fortskrida, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Håkan Johansson Det är anmärkning­svärt att kommunen inte meddelat tidigare ägare till fastighete­n om behovet av upprustnin­g – de flesta falkenberg­are (inklusive politiker) har säkert passerat byggnaden på Sanddynevä­gen flera gånger om året och sett förfallet fortskrida, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden