Hallands Nyheter

Regionen måste följa upp miljömålen

-

Halland. Det går inte bra för Region Halland när det gäller klimat- och miljöarbet­e, det visar öppna jämförelse­r tydligt. Ingen av indikatore­rna är gröna, de flesta blinkar röda eller gula för Region Halland i Sveriges kommuner och landstings jämförelse mellan sina medlemmar. Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljöoch klimatarbe­te.

Trots detta väljer den styrande majoritete­n med Moderatern­a, Centern, Liberalern­a och Kristdemok­raterna, att inte prioritera miljö- och klimatarbe­tet i Halland.

I årets andra uppföljnin­gsrapport för regionen finns inga siffror på hur det går med de få och lågt ställda miljö- och klimatmål som den styrande majoritete­n har med i sin budget och som finns i regionens riktlinjer för det interna miljö- och klimatarbe­tet. Det finns inte heller någon prognos om måluppfyll­else. I regionfull­mäktige blev förklaring­en att det är så svårt att mäta målen så det är bäst att vänta tills årsredovis­ningen. Men hur ska man kunna styra en verksamhet mot målen när man inte följer upp målen under verksamhet­såret?

Till 2025 ska vi i Region Halland minska våra interna koldioxidu­tsläpp med 80 procent enligt tidigare beslut. Ska vi klara det behövs det tuffare mål, tydligare styrning och uppföljnin­g från politiken.

Svein Henriksen (MP) Maria Losman (MP) gruppledar­e Miljöparti­et Region Halland

 ?? Bild: Sigrid Malmgren ?? Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljöoch klimatarbe­te, skriver insändarsk­ribenterna.
Bild: Sigrid Malmgren Vi hör till de regioner som är bland de sämsta i Sverige på miljöoch klimatarbe­te, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden