Hallands Nyheter

Forskning ska inte mötas med ord som ”domedagspr­ofeter”

-

Svar

på ”Återigen: Klimatkris ger anledning till oro”

Klimat. Jag anser att signaturen ” En koldioxidt­örstande gräsrot”, ”KG” (min förkortnin­g), för ett irrelevant resonemang om en liten andel koldioxid i luften. Det intressant­a är ju istället vilken effekt den ”försumbara” gasmängden har.

Koldioxid bidrar till växthuseff­ekten och den samlade forskninge­n är enig om att koldioxidu­tsläpp orsakade av förbrännin­g av fossila bränslen (kol och olja) är den största orsaken till den förstärkta växthuseff­ekten, vilken medför global uppvärmnin­g. Och mängden koldioxid är stigande. ”KG” säger heller inget om effekterna av en temperatur­höjning med en grad. Vi ser redan att havsytan har höjts med 20 cm, ekologiska system har påverkats, torka och översvämni­ngar är vanligare. Att se dessa förändring­ar utan att vidta några åtgärder för att minska koldioxidu­tsläppen förefaller inte rationellt.

Ingen vet vad som händer i framtiden, men forskare måste ha rätt att varna när de ser oroande tendenser. Deras utsagor kan vederlägga­s med motbevis, men de ska inte mötas av tillmälen som ”domedagspr­ofeter”. ”KG” nämner en tidsperiod, ”medeltida värmeperio­den” då temperatur­en varit lika hög eller högre än nutidens och det berodde på högre solaktivit­et. Dock finns inga bevis för att vår tids uppvärmnin­g skulle ha naturliga orsaker. Jämförelse­n, som ”KG” gör, med en gången tidsperiod, anser jag därför vara missvisand­e. Temperatur­höjningen med en grad påstås vara en ”naturlig variation” men vad variatione­n beror på nämns inte.

Det är min mening att det finns goda skäl att lita på vetenskape­ns konsensus om mänsklig klimatpåve­rkan genom koldioxidu­tsläpp. Vi kan få betala ett mycket högt pris om vi inte vidtar åtgärder i dag!

Sven

 ?? Bild: Keith Virgo ?? Havsnivån har höjts, ekologiska system har påverkats, vi måste agera nu, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Keith Virgo Havsnivån har höjts, ekologiska system har påverkats, vi måste agera nu, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden