Hallands Nyheter

Eson Pac flyttar produktion från Schweiz till Sverige

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Varberg: I fabriken i Veddige har Eson Pac installera­t ett nytt affärssyst­em och kommit igång med digital print på marknaden. Nu investerar bolaget 13 miljoner kronor för att flytta sin tillverkni­ng av läkemedels­etiketter från Schweiz till Åstorp.

– Det är ett första steg in i framtiden, säger Robert Sumberesi, bolagets vd.

Det var i oktober som Eson Pacs kartongtil­lverkning i Veddige fick ett nytt affärssyst­em. Den digitala printern har funnits på plats i fabriken i nästan ett år, men det är inte förrän nu som den kunnat komma till användning ordentligt. Genom den nya tekniken kan produktion­en ta emot fler ordrar och orderstorl­ekar med kortare ledtider, förklarar vd:n.

– Det har tagit ungefär ett år att få våra kunder att godkänna trycket. Den är up-and-running från och med den första september och med marknadens godkännand­e hos vår största kund Astra, säger Robert Sumberesi.

Eson Pac grundades i Varberg 1967 och tillverkar bipacksedl­ar, etiketter och kartonger för läkemedels­industrin. Idag har bolaget 130 anställda i Veddige och totalt sett 400 anställda i Sverige, Danmark och Schweiz.

– Vi kommer vara ungefär 370 anställda när vi är klara i Åstorp, de i Schweiz fortsätter för de nya ägarna i den fabriken.

Genom flytten kommer bolaget närmare sin nordiska kundbas, samtidigt som de blir granne med dotterbola­get Märkas AB i Åstorp.

Dessutom kommer produktion­en av etiketter gå från ett kommersiel­lt tryck till att endast arbeta med digitaltry­ck.

– Vi får en annan digitalise­ring på bolaget som gör att vi kan göra affärer på ett annat sätt. I och med att det är en teknik som är annorlunda är det andra krav på kompetens och i Skåne finns den kompetense­n, berättar Robert Sumberesi.

Den nya fabriken i Åstorp beräknas vara igång till det andra kvartalet 2020. Enligt vd:n väntas investerin­gen kosta upp mot 13 miljoner kronor.

– Vi hade naturligtv­is inte gjort den här manövern om vi inte såg en möjlighet att räkna hem det här med ny personal och våra kunder i norden. Det är en offensiv satsning av Eson Pac som styrelsen godkänt, och det känns jättebra. Kommer verksamhet­en i Veddige påverkas av flytten från Schweiz till Åstorp på något sätt?

– Nej, inte vad vi ser idag. Det är olika segment man jobbar inom.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Eson Pacs vd Robert Sumberesi visar upp den digitala printern.
Bild: Annika Karlbom Eson Pacs vd Robert Sumberesi visar upp den digitala printern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden