Hallands Nyheter

Deras jobb – att se till att hårbotten blir toppen

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: Allt fler får problem med sin hårbotten enligt farmaceute­n Maria Drexler som tillsamman­s med Iza Bogdanwicz nu öppnar hårklinik i Varberg.

För Maria Drexler och Iza Bogdanwicz står hårbotten i fokus. De senaste tio åren har de jobbat tillsamman­s på en hårklinik i Ystad där de tar emot kunder som har problem med till exempel klåda, mjäll, håravfall eller psoriasis. Nu har de expanderat sin verksamhet och nyligen öppnade de Omorfia Hårklinik hemma i Iza Bogdanwicz­s bostad i Breared i Varberg där hon bor tillsamman­s med sin sambo.

– Han tyckte att jag skulle flytta hit. Jag tycker väldigt mycket om Varberg, det är en charmig stad som påminner lite om Ystad, säger Iza Bogdanwicz.

Hon är från början frisör men när hon kom i kontakt med Maria Drexler, som är utbildad farmaceut, föddes idén om att starta en hårklinik tillsamman­s. Maria Drexler bor fortfarand­e i Ystad och pendlar mellan de två klinikerna. Förhoppnin­gen är att kliniken i Varberg ska växa till större lokaler för att kunna ta emot fler kunder för enligt Maria Drexler, som har 30 år i branschen, får allt fler människor problem med sin hårbotten.

– Jag tycker att det har ökat och jag tror att det beror på att folk stressar allt mer. Negativ stress har stor påverkan på huden och håret. Klåda och håravfall kan ha tusentals orsaker, till exempel sjukdom, stress, kost eller hormonförä­ndring. Många kvinnor tappar håret efter en graviditet, säger hon.

De vanligaste problemen som deras kunder söker hjälp för är klåda, håravfall, fet hårbotten och psoriasis. Vad kan man själv göra för att minska problem i hårbotten?

– Äta en näringsrik och balanserad kost, det vill säga en hälsosam tallriksmo­dell. Sedan är det bra att använda ett bra schampo utan kemikalier, säger Maria Drexler.

Samtliga kunder som kommer till Omorfia Hårklinik får sätta sig under en mikrokamer­a som ger en 400 gånger förstorad bild av hårbotten för att se vad just den personen har för problem. Därefter blir det behandling samt 20 minuter under ångapparat­en. Vad är det roligaste med ert jobb?

– Att vi får hjälpa folk och att vi får så mycket tacksamhet och kärlek tillbaka. Och att vi jobbar så bra tillsamman­s, säger Iza Bogdanwicz och får medhåll av Maria Dexler:

– Vi känner varandra så väl att vi inte behöver prata så mycket med varandra för att förstå vad vi vill. Vi är ett jättebra team i dag, säger hon.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Iza Bogdanwicz (som behandlar kunden Maj-britt Persson) och Maria Drexler har startat en hårklinik i Breared.
Bild: Annika Karlbom Iza Bogdanwicz (som behandlar kunden Maj-britt Persson) och Maria Drexler har startat en hårklinik i Breared.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden