Hallands Nyheter

”För de flesta börjar problemen redan i småskolan”

- Karin Bergh karin.bergh@hn.se

Halland: I Halmstad finns två sjuksköter­skor som arbetar för de intagna. Precis som ute i samhället måste klienterna ha tillgång till vård om det finns ett behov.

I bland är det inte så roligt när drogerna går ur kroppen och den riktiga människan kommer fram.

Birgitta Hedenbergs och Ingela Westmans mottagning på anstalten ser ut som vilket rum på vilken vårdcentra­l som helst. Här får intagna boka tid när det behövs, och en dag i veckan finns även läkare på plats. I de fall det är nödvändigt får klienterna också komma till extern vård.

Varför väljer man att jobba inom kriminalvå­rden som sjuksköter­ska?

– Jag har tidigare bland annat arbetat med patienter som haft missbruksp­roblematik, och då är steget inte särskilt långt bort, säger Birgitta.

Och varför har du sökt dig hit Ingela?

– Precis som Birgitta så har jag bland annat också arbetat med patienter som haft missbruksp­roblematik och psykiskt illabefinn­ande. Jag har också en erfarenhet av Kriminalvå­rden sedan tidigare, så för mig kändes det naturligt. Kriminalvå­rden är en bra arbetsgiva­re.

Birgitta och Ingela har tystnadspl­ikt enligt patientsäk­erhetslage­n, även gentemot Kriminalvå­rden. Däremot gäller inte det omvända. Sjuksköter­skorna på anstalten kan ta reda på vad deras patienter är dömda för om de vill.

– Men det gör vi aldrig. Det finns ingen poäng. För oss är de patienter som behöver vård, säger Ingela.

– Men ibland berättar de själva vad de har gjort. Och då lyssnar vi, säger Birgitta.

Fungerar ni mycket som samtalsstö­d också?

– Ja, det kan bli en del. Det finns ingen psykolog att tillgå här på enheten så vi uppmuntrar till samtalskon­takt som finns på anstalten Halmstad. Men i vissa fall kan det bli aktuellt för vår läkare att upprätta remiss för psykologko­ntakt, säger Ingela.

Birgitta Hedenberg

sjuksköter­ska

Hotfulla situatione­r har de sällan upplevt under åren de jobbat i Kriminalvå­rden.

– Men tänket kring säkerhet behöver alltid finnas med i vårt arbete. Vi har en ganska snäll miljö här, men detta kan se annorlunda ut beroende på vilken anstalt man kommer till, säger Birgitta.

Hur ofta behöver ni plåstra om klienter som hamnat i slagsmål?

– Ytterst sällan, jag kan nog räkna de tillfällen­a på en hand, säger Ingela

Många patienter söker sjuksköter­skorna på anstalten för psykosomat­iska besvär. Hos en del patienter förekommer psykisk ohälsa i deras historik, som ibland lett till missbruksp­roblematik.

– Här inne tvingas intagna att bli drogfria. Ibland är det inte så roligt när drogerna går ur kroppen och den riktiga människan kommer fram, säger Birgitta.

Blir man någonsin nedslagen av att möta människor med så mycket bagage?

– Ja, det är klart att det berör en. Det vore konstigt annars, säger Ingela.

Birgitta fyller i:

– För de flesta har problemen börjat redan i småskolan. Ibland tänker jag hur mycket som hade kunnat vara annorlunda om någon bara fångat upp dem redan då...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden