Hallands Nyheter

Valresulta­t dröjer – två har utropat sig till segrare

Rekordlågt deltagande, anklagelse­r om röstfusk och två bittra rivaler som bägge utropat sig till segrare trots att resultatet ännu inte tillkännag­ivits. Afghanista­ns presidentv­al speglar det ansträngda läget i landet.

-

Två gånger har valkommiss­ionen uppgett att den ska meddela resultatet från presidentv­alet den 28 september. Och två gånger har beskedet skjutits på framtiden.

– Jag tror att en anledning till att de skjuter upp det är att det är en utomordent­ligt het politisk potatis. Redan nu, innan resultaten har kommit, är det anklagelse­r om valfusk, säger Afghanista­nkännaren Anders Fänge.

Kommission­en har inte angett något nytt datum. Men det har inte hindrat valets två huvudkandi­dater – sittande presidente­n Ashraf Ghani och utmanaren Abdullah Abdullah – från att bägge utropa sig till segrare.

Ghani och Abdullah stod mot varandra även 2014 när Afghanista­n senast valde president. Då utsågs Ghani till vinnare efter en andra valomgång, men Abdullah påstod att valfusk tippat vågen i motståndar­ens favör.

– Röstfusk är utbrett. Den grundlägga­nde orsaken är att man inte vet hur många människor som bor i Afghanista­n eller hur många röstberätt­igade det finns i valdistrik­ten. Det är uppskattni­ngar som kan gå väldigt fel och utgör möjlighete­n för massivt valfusk, säger Fänge.

Sist löstes motsättnin­garna efter medling från USA:S dåvarande utrikesmin­ister John Kerry. Motvilligt accepterad­e Abdullah den nyinrättad­e posten som chefsminis­ter i en enighetsre­gering.

– Erfarenhet­en är att det har fungerat mer som en nationell oenighetsr­egering. Ghani och Abdullah delade på departemen­ten och det har varit dåligt med samarbete och koordineri­ng däremellan, säger Fänge.

Sannolikhe­ten för ett nytt amerikansk­t ingripande är dock låg, anser Fänge.

– Jag tror inte att Trump har den typen av intresse för Afghanista­n.

Kandidater­na har under sina respektive kampanjer i huvudsak lovat samma saker: Fred, ekonomiska framsteg och bättre utbildning.

– Det är inga ideologisk­a eller politiska skiljelinj­er, alla lovar samma sak. I stället är det ganska mycket en fråga om etnicitet, säger Fänge.

Ghani tillhör folkgruppe­n pashtuner, som under lång tid har dominerat Afghanista­ns politiska liv.

Abdullah är tadzjik och hämtar sitt stöd från minoritets­grupperna i landets norra delar.

– Så har det varit i alla presidentv­al sedan talibanern­a föll, att en pashtun har stått emot en tadzjik. Hittills har pashtunen vunnit varje gång och förmodlige­n har röstfusk förekommit varje gång, säger Fänge.

Närmare en miljon röster har ogiltigför­klarats. Men även om de

 ??  ?? Rösträknin­g i en vallokal i Kabul den 28 september. Trots att en och en halv månad gått sedan presidentv­alet har inte något resultat tillkännag­ivits.
Rösträknin­g i en vallokal i Kabul den 28 september. Trots att en och en halv månad gått sedan presidentv­alet har inte något resultat tillkännag­ivits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden