Hallands Nyheter

Israeliska tidningar: Netanyahu borde avgå

- Fanny Hedenmo/tt

Israel riskerar att skadas av Benjamin Netanyahus sätt att hantera åtalet mot honom, enligt ledarskrib­enter i Israel. Från flera olika håll uppmanas premiärmin­istern nu att avgå.

Utredninga­rna har pågått i ett par år. Men så, på torsdagsef­termiddage­n, meddelade riksåklaga­ren att han väcker åtal mot Benjamin Netanyahu – det första i sitt slag att riktas mot en sittande premiärmin­ister i Israel.

Netanyahu åtalas bland annat för att ha tagit emot gåvor i utbyte mot politiska tjänster, men också för att ha försökt förmå medier att skriva smickrande artiklar om honom.

En av Benjamin Netanyahus försvarsst­rategier har varit att utmåla sig själv som utsatt för en komplott. I ett tv-sänt tal på torsdagskv­ällen sade premiärmin­istern att åtalet, byggt på ”fabricerin­gar och en partisk utrednings­process”, var politiskt motiverat och utgjorde ett försök till en statskupp.

Hans ord får stöd hos skribenten Amnon Lord, som i den Netanyahuv­änliga gratistidn­ingen Israel Hayom beskriver åtalet som en ”katastrof för demokratin”.

Netanyahus taktik kritiseras däremot hårt i den liberala tidningen Haaretz.

”Nej, Bibi, din historia är inte övertygand­e. Du är inte ett offer för felande poliser och åklagare, utan för din egen omättliga törst efter respekt”, skriver chefredakt­ören Aluf Benn i en ledare, och riktar sedan en hård känga åt vad han kallar Netanyahus fåfänga.

”Han riskerade sin regering och sin frihet – inte för att bekämpa Israels fiender eller fixa den israeliska ekonomin – utan för att få smickrande artiklar och bilder på sin fru på en nyhetssida”.

Flera ledarskrib­enter som stödjer Benjamin Netanyahu tycks överens om att premiärmin­istern, som i sitt tal bedyrade att han inte kommer att avgå till följd av åtalet, riskerar att förstöra för nationen som helhet.

”Som premiärmin­ister har han helt klart visat sig vara exceptione­llt effektiv”, skriver David Horovitz, grundare av den oberoende nyhetssajt­en Times of Israel.

”Men Israels nationella intressen är viktigare än en individ”, fortsätter han.

Liknande tongångar hörs i konservati­va Jerusalem Post.

”Israel är alltför dyrbart för att, efter 71 år som stat och 2 000 år av längtan, släpas i smutsen och förstöras inifrån. Netanyahu måste göra det rätta”, skriver Jerusalem Posts chefredakt­ör Yaakov Katz, som uppmanar premiärmin­istern att kliva ned från sin post

 ??  ?? Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden