Hallands Nyheter

Insamlings­succé för brandskada­de koalor

- Emma Gyllestad/tt

Australier­na öppnar sina plånböcker för att hjälpa nationalsy­mbolen koalan som drabbas hårt av de pågående bränderna.

Ett koalasjukh­us i Port Macquarie, i delstaten New South Wales, sjösatte i slutet av oktober en insamling via nätet för att bekosta vattenstat­ioner som ska hjälpa djuren i branddrabb­ade områden. Målet var att få in 25000 australisk­a dollar, motsvarand­e omkring 160000 kronor. I skrivande stund är har insamlinge­n nått upp till nära 1,2 miljoner dollar (7,8 miljoner kronor) och människor fortsätter att skänka pengar. Extra skjuts fick insamlinge­n tidigare i veckan efter att ett filmklipp på en kvinna som räddar en koala ur lågorna blev viralt.

På filmen ser man hur kvinnan går från sin bil och lyfter bort koalan som är på väg mot lågorna. Kvinnan sveper in den svårt brända koalahanne­n i sin tröja och han tas till koalasjukh­uset i Port Macquarie.

Över 350 koalor befaras ha strukit med i bränderna kring Port Macquarie och koalasjukh­uset uppger att fler än 30 brandskada­de djur har kommit till dem.

Förutom fler vattenstat­ioner kommer de insamlade pengarna även kommer att gå till att skapa säkra områden där koalorna kan leva, rapportera­r SBS News.

Koalorna finns i de australisk­a delstatern­a New South Wales, Queensland, Victoria och South Australia och Australian Koala Foundation uppskattar att det finns mellan 43 000 och 100 000 vilda koalor i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden