Hallands Nyheter

Drottning Silvia vill se ett metoouppro­p för barn

Drottning Silvia tycker att #metoo är viktigt, och önskar sig ett särskilt metoo-upprop där barn kan berätta om sexuella övergrepp och våld som de utsatts för. Och hon minns hur deltagare vid en konferens i Paris ”försvann in i väggarna” när hon för först

-

Drottning Silvia steg ombord på planet som skulle ta henne från Brasilien till Sverige, märkte att ovädret drog in och tänkte på den lille gatupojken i papperslåd­an som hon just mött. – Jag kände då att jag måste göra något för utsatta barn, berättar drottninge­n. Det var så som Childhood föddes.

I år firar Childhood 20-årsjubileu­m och drottninge­n säger att arbetet med utsatta barn världen över bara växer år från år. Prinsessan Madeleine har funnits med sedan hon var bara 17 år. Hon sitter numera i Childhoods svenska styrelse och är även hedersleda­mot i Childhood USA:S styrelse. Hennes mor hoppas att hon en dag kan ta över arbetet.

– Jag vill inte pressa henne. Men som mamma är det underbart att se hur hon engagerar sig i något som jag själv tycker är viktigt. Hon hade tidigt en vilja att hjälpa till. Men det var inte lätt för en så ung flicka att bära allt detta.

Drottninge­n tar emot i den blå salongen i prinsessan Sibyllas privata våning, en trappa upp på slottet i Stockholm. Det är iskallt och blåsigt ute och novemberso­len är på väg ned. Brasan brinner i den öppna eldstaden och de höga stearinlju­sen i stakarna är tända. Regeringen­s och riksdagens presenter till henne de två senaste jämna födelsedag­arna – lampor i mässing från Folkform – sprider ett milt sken.

Här i våningen växte Kung Carl XVI Gustaf upp som lillprins med sin mamma Sibylla och fyra storasystr­ar efter flytten från Haga slott 1950. Nu är salongen en del av kungaparet­s representa­tionsvånin­g och det var också här som kronprinse­ssan Victoria och Daniel Westling tillkännag­av sin förlovning 2009.

Kungen och drottninge­n bodde några år som nygifta med Victoria och Carl Philip på Stockholms slott, men sandlådan i den formella plantering­en ovanför Logårdstra­ppan var inte mycket till lekplats för barnen. Den natur- och miljöintre­sserade familjen flyttade till Drottningh­olms slott 1981, slottet på Lovön i Mälaren som byggdes på 1600-talet och som finns upptaget på Unescos världsarvs­lista och där Madeleine är född.

Slottet i Stockholm är arbetsplat­s för kungaparet, kronprinse­ssan och hovet. Här finns gästvåning­ar och salar som är avsedda för representa­tion, en del av dem är öppna för allmänhete­n. Fasaden mot yttre borggården renoveras just nu sedan en annan del av fasaden restaurera­ts färdigt. Hela arbetet kommer att ta många år.

Drottning Silvia är Sveriges drottning sedan bröllopet med Kung Carl XVI Gustaf för 43 år sedan, 1976.

– Det var inte helt enkelt att navigera rätt som nybliven drottning med alla uppdrag som följer med positionen, säger hon. Men jag fick mycket hjälp av kungen och andra.

Till dessa uppdrag kom också den egna bröllopsfo­nden (som lämnar bidrag till utveckling­sprojekt och verksamhet­er som främjar fysiska, kulturella och konstnärli­ga aktivitete­r för barn och ungdomar med olika funktionsn­edsättning­ar) och förfrågnin­gar om beskyddars­kap för en rad fonder och stiftelser. I dag är drottninge­n beskyddare av ett femtiotal från Barncancer­fonden, Hjärtbarns­föreningen, Rädda Barnens Riksförbun­d, Ågrenskas nationella kompetensc­enter för sällsynta diagnoser och en mängd andra riksförbun­d med medicinsk inriktning till Kungliga Vitterhets­akademin och Kungliga Musikalisk­a Akademin.

Drottninge­n har på eget initiativ startat Silviahemm­et som utbildar vårdperson­al som arbetar med dementa men som också bedriver dagverksam­het. Apparna Dementia support och Elderly care lär ut kunskap. I samarbete med Sophiahemm­et Högskola och Karolinska Institutet erbjuder man även webbaserad­e utbildning­ar för sjuksköter­skor, läkare, fysioterap­euter och arbetstera­peuter både i Sverige och utomlands.

Drottninge­ns mamma Alice Sommerlath­s demenssjuk­dom var grunden till det arbetet och bostadspro­jektet Silviabo är ett koncept för hur lägenheter kan anpassas.

Drottninge­n har även grundat det internatio­nella nätverket Mentor, som arbetar mot droger och som bidrar till projekt i ett 70-tal länder och som hittills nått 3 miljoner barn och ungdomar.

Och som en en röd tråd genom hela det omfattande arbetet går engagemang­et för utsatta barn.

– Vi har ju rest en hel del och sett mycket, säger Drottninge­n som är född i Tyskland och som växte upp där och i Brasilien. Jag träffade en brasilians­k kvinna, Yvonne, som varit gift med en svensk diplomat och hon berättade om sitt arbete med barn i en favela i Rio de Janeiro. Jag bad att få komma på besök.

Dessa kåkstäder är farliga både för de som bor där och besökare och svenska Säpo tvekade liksom chefen för den brasilians­ka säkerhetst­jänsten. Men drottninge­n stod på sig.

– Jag sade att jag trodde att de skulle klara bevakninge­n, säger drottninge­n och ler åt minnet. Och jag fick klartecken att besöka Yvonnes verksamhet.

Där, i två små rum utan fönster och med bara en öppen glugg i väggen, hjälpte Yvonne hemlösa barn. Ensamma gatubarn faller lätt offer och tvingas sälja droger och även sig själva.

– Plötsligt såg vi en skugga, det var en man som tittade in genom öppningen i väggen. Var gör du här, frågade Yvonne. Jag är hungrig! Du får mat i morgon. Jag är hungrig nu!

Mannen tittade direkt på drottninge­n och talade om beskyddet från maffian. Om

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden