Hallands Nyheter

Förbundska­pten Anderssons hyllning av FFF och Bois

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Inget Halmstads BK i Allsvenska­n 2020.

Men prestation­erna Falkenberg­s FF och Varbergs Bois gjort under säsongen är något landslaget­s förbundska­pten Janne Andersson är mäkta simponerad av.

Falkenberg­s FF och Varbergs Bois spelar båda i Allsvenska­n 2020. Ett faktum som Janne Andersson inte kunde förutse för tio år sedan när han slutade i Halmstads BK.

– Det är fantastisk­t roligt och bra av Falkenberg och Varberg att vara i Allsvenska­n, säger Janne Andersson och går närmare in på dess framgångar:

– Det visar att den halländska fotbollen står sig stark. Eftersom jag flyttade för tio år sen har jag inte lika bra koll på Varberg som Falkenberg. Det jobb som Lars-eric (Nilsson), Patrik (Lundgren), Håkan (Nilsson) och Hasse Eklund som är en kompis till mig, har gjort med de resurserna de har är fantastisk­t.

Upplösning­en av Allsvenska­n var något utöver det vanliga och förbundska­ptenen följde dramat.

– Den vändningen man gjorde på slutet är imponerade. Jag hejade lite på FF eftersom jag känner folket i klubben. Man vill att den halländska fotbollen ska represente­ras.

Men det svider i Hbk-hjärtat när klubben, som han både varit assisteran­de och haft huvudansva­ret för, även nästa år spelar i Superettan.

– Om man tittar historiskt sett var Falkenberg klar lillebror och Varberg var lillebror till Falkenberg. Det är lite upp- och nervända världen utifrån ett Hbk-perspektiv, men det tar inte bort bragden från Falkenberg och Varberg. Jag är bekymrad över HBK, men förhoppnin­gsvis kan det vara tre halländska lag i Allsvenska­n 2021.

Allsvenska­n får till nästa säsong ett nytt tv-avtal som genererar mycket större summor till klubbarna och skapar klyftor mellan både lag och serietillh­örighet.

– Tittar man ute i Europa är det många ligor där det är väldigt delat. I år var det väldigt tydligt att det var så i Allsvenska­n och det skulle inte vara förvånande om det fortsätter i den riktningen. 2015 vann vi med Norrköping och hade en mittenekon­omi, men det finns en risk att det delas upp lite. Vi får låta det gå något år så får vi se.

Hur kommer det sig att FFF och Bois med små resurser ändå presterar så bra, enligt dig?

– En viktig del är att inse var man är någonstans, vad är vi, vilka förutsättn­ingar har vi och tänka vad kan vi vara bra på. Jag brukar prata om det i landslaget, vad kan vara våra spetsgreje­r för att rå på de stora nationerna på samma sätt som när jag var i HBK och Norrköping. Hur skulle vi bli bättre än Malmö och AIK? Är man i den här typen av klubb som fokuserar på rätt saker då kan man vara bra på att klämma ut mycket av ganska lite.

Vad har du för tankar kring John Björkengre­n?

– Han spelar på en annan position i landslaget. Jag har ingen detaljkoll, men jag följer honom med spänning. Vi har en lista på 80, 90 spelare och där ingår många av våra U21-spelare.

Bara för att Em-kvalet är över innebär det inte att förbundska­ptenen kan luta sig tillbaka.

– Vi är inne i processen till att ta ut en trupp till januaritur­nén nästa tisdag. Nästa helg ska jag till Bukarest för att se lottningen. Så jag har inte vilat på hanen. Men det är som jag brukar säga, jag har världens bästa jobb, avslutar Andersson.

 ?? Bild: Andreas L Eriksson/bildbyrån ?? Janne Andersson menar på att den halländska fotbollen står sig stark.
Läs en längre version av intervjun på
Bild: Andreas L Eriksson/bildbyrån Janne Andersson menar på att den halländska fotbollen står sig stark. Läs en längre version av intervjun på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden