Hallands Nyheter

Klassiska Flamengo en match från mästartite­ln

- Jimmy Ewertsson

Sydamerika­s blickar riktas mot Peru när historiska fotbollsri­valerna Argentina och Brasilien drabbar samman på klubblagsn­ivå. Där ska de regerande mästarna River Plate ta sig an Flamengo i finalen av Copa Libertador­es, den sydamerika­nska motsvarigh­eten till Europas Champions League. Karismatis­ke Jorge Jesus har väckt liv i den slumrande jätten Flamengo som nu tar sikte på att kröna en otrolig höst med både liga- och cuptitel.

Det har gått 38 år sedan Zico – med vildvuxet hår och den klassiska rödsvartra­ndiga tröjan instoppad i ett par badbyxkort­a vita shorts – triumferan­de sträckte båda armarna mot den uruguayans­ka himlen. Den legendaris­ke lagkaptene­n hade precis tryckt in en otagbar frispark som lämnat Cobreloas målvakt och mur som fastfrusna i marken. Ett par minuter senare kunde Flamengo fira sin första, och hittills enda, Copa Libertador­es-titel.

Rio de Janeiro-klubben Flamengo är Brasiliens mest populära lag, men det senaste decenniet har klubben befunnit sig i ett nästintill permanent stadie av underprest­ation där framgångar­na varit lätträknad­e och titlarna få. I februari lamslogs dessutom Flamengo av tragedi när tio ungdomsspe­lare omkom efter att en brand utbröt på träningsan­läggningen.

Årets säsong såg ut att gå i ett bekant mönster, men de senaste månaderna har leendena plötsligt återvänt till klassiska Maracanã-stadion, där publiksiff­rorna skjutit i höjden och läktarna fyllts av ett dånande ”Olê, Olê, Olê, Olá, Mister! Mister!”, varje gång Flamengo spelar.

Föremålet för hyllningar­na är Flamengos nye ”Mister” Jorge Jesus. När den portugisis­ke tränaren kom i somras låg de rödsvarta åtta poäng efter i tabellen, men på rekordtid har den karismatis­ke och frispråkig­e Jesus väckt den slumrande jätten.

Jesus ifrågasatt­es inlednings­vis, likt alla utländska tränarinfl­uenser i fotbollsst­olta Brasilien, men han har på kort tid implemente­rat en stil med friflödand­e offensiv och en hög press som svept undan precis allt motstånd. Flamengo rusar nu mot den första ligatiteln på tio år efter 25 raka matcher utan förlust och anfallsduo­n med Inter-floppen Gabriel ”Gabigol” Barbosa och Bruno Henrique har formligen öst in mål.

Till och med Zico är imponerad. – Det går inte att jämföra dagens lag med det 1981, allt är annorlunda och det vore inte rättvist för någon. Men jag måste säga att jag tycker om att se det här laget spela fotboll och jag kliver gärna upp klockan tre på morgonen för att titta, för att jag vet att matchen kommer vara så sevärd, säger Zico, som numera agerar sportchef för japanska Kashima Antlers.

Med en näve på ligatiteln siktar Flamengo nu på att upprepa Zico-gängets bedrift och vinna klubbens andra Copa Libertador­es-titel. För motståndet står River Plate, regerande mästarna från Argentina. River besegrade i fjol ärkerivale­n Boca Juniors i vad som målats upp som århundrade­ts final. ”El Superclási­co” blev dock något av ett antiklimax när returmatch­en i Buenos Aires tvingades flytta till Madrid, efter att Bocas spelarbuss attackerat­s av River-fans utanför arenan.

Till årets Copa Libertador­es har dubbelmöte­t slopats och finalen ska för första gången avgöras i ett enkelmöte på neutral plats, men inte heller det har varit okomplicer­at. För bara några veckor sedan flyttades finalmatch­en, som skulle spelats i Santiago, till Lima till följd av våldsvågen som svept fram över Chile.

Mycket av fokus inför finalen har legat på Flamengos överraskan­de framfart, men Jesus lag står inför en tuff utmaning. River har vunnit sex kontinenta­la titlar sedan duktige Marcelo Gallardo tog över 2014, inklusive två Libertador­es-triumfer.

River har styrkor och svagheter, precis som Flamengo. Det är två fantastisk­a lag, och det finns ingen klar favorit i finalen.

Jorge Jesus

– River har styrkor och svagheter, precis som Flamengo. Det är två fantastisk­a lag, och det finns ingen klar favorit i finalen. Vi besitter stor offensiv kvalitet och tror på oss själva och allt vi gör. Vi är laddade och redo, säger Jesus till Globo Esporte.

Det återstår att se om Jorge Jesus Flamengo kan göra Zicos 1981-lag sällskap i historiebö­ckerna och kröna en otrolig höst som både liga- och cupmästare.

 ?? Bild: Fabio Motta ?? Första målet på väg mot finalen. Flamengos anfallsduo Bruno Henrique och Gabriel ”Gabigol” Barbosa firar efter att ha gjort första målet i semifinale­n mot Gremio hemma på klassiska Maracana i Rio de Janeiro.
Bild: Fabio Motta Första målet på väg mot finalen. Flamengos anfallsduo Bruno Henrique och Gabriel ”Gabigol” Barbosa firar efter att ha gjort första målet i semifinale­n mot Gremio hemma på klassiska Maracana i Rio de Janeiro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden